Top
Pervin Kaplan

Pervin Kaplan

pkaplan@htgazete.com.tr

20/05/2010

Zorunlu hizmet affı Batı’daki öğretmene geldi

MİLLİ Eğitim Bakanlığı hatırlarsanız geçtiğimiz günlerde öğretmenlerin atama ve yer değiştirme yönetmeliğinde değişikliğe gitti. Bu değişikliğe göre  öğretmenler için “zorunlu hizmet” yükümlülüğü kalktı. Bu haber anında bütün öğretmenler arasında büyük sevinç yaşanmasına neden oldu. Ancak kısa sürede durumun en azından Doğu ve Güneydoğu illerinde görev yapan öğretmenler açısından hiç de sevinilecek bir yönü olmadığı ortaya çıktı. Neden derseniz, çünkü yönetmelikte şöyle bir ayrıntı var:

Tayin hakkından yararlanabilmek için öğretmenin 3 yıl aynı yerde çalışmış olma zorunluluğu bulunuyor. Bu yükümlülüğü yerine getirmeyen öğretmenin tayin isteme  hakkı yok. Şayet siz bir yıl önce Ağrı’ya, Kars’a ya da Mardin’e atandıysanız zorunlu hizmet affı getiren bu yönetmelikten sizin yararlanma hakkınız bulunmuyor. Önce bu  illerde 3 yıl çalışmalısınız. Ancak bu üç yıllık çalışma süresinin sonunda tayin  steme hakkına sahip oluyorsunuz. Bu durumda bu öğretmenlerin zorunlu hizmet affından yararlandıklarını kim söyleyebilir? Üstelik eski yönetmeliğe göre 3 yıl tamamlandığında zaten bu öğretmenler zorunlu hizmetlerini tamamlamış sayılıyor ve tayin istiyorlardı.

Olaya bu şekilde baktığımızda zorunlu hizmete gelen af şu anda Doğu ve Güneydoğu illerinde görev yapan öğretmenlerin işine yaramıyor. Zaten bu bölgelerde görev yapan öğretmenler de  gönderdikleri yüzlerce e-mail’de “Bu af kimin işine yarıyor?” diye soruyor.

Onlardan biri de Mardin’de 1.5 yıldır görev yapan Deniz Öğretmen. Gönderdiği e-mail’de, “Bu yönetmelik Batı illerinde görev yapan ve Doğu illerine zorunlu hizmet için sıralara gelen arkadaşlarımızın  işine yarıyor. “Bunun neresi kötü” diyebilirsiniz. Bir kez eşitlik ilkesine aykırı. Bu tamamen yanlış bir uygulama. Bizim hiçbir işimize yaramıyor. Benim burada 1.5 yıl daha kalmam gerekiyor. Zaten eski yönetmeliğe göre zorunlu hizmetimi de bu şekilde tamamlamış olacağım. O zaman bu yeni yönetmelik Doğu illerinde görev yapan bizlere haksızlık. Bizler haksızlığa uğramış durumdayız. Bu durumun düzeltilmesini bekliyoruz.”

Sendikacılar da yönetmelikte yer alan “3 yıl” şartına itiraz ediyorlar. Bakanlıkla “zorunlu hizmet affı” konusunu görüşürken, 3 yıl şartının gündeme gelmediğini dile getiriyorlar ve onlar da bu durumun düzeltilmesini istiyorlar.

Eğer bir af geliyorsa Doğu ve Batı ayrımı olmadan tüm öğretmenleri kapsaması gerekiyor. Bu 3 yıl şartının sadece bakanlığın gözünden kaçtığını ve öğretmenlerin sesine kulak verilip, yanlışlığın düzeltileceğini düşünüyorum.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp