Top
Nuri Nencan

Nuri Nencan

nnencan@htgazete.com.tr

15/06/2016

Yasama dokunulmazlığı

 

2010 yılında referandum ile bireysel başvuru hakkı anayasamıza girmiştir. O tarihten sonra sizlerden aldığım yüzlerce mektuba, elimden geldiği kadar cevaplar vermiştim.

Daha sonra bireysel başvuruyla ilgili özel yasanın aradığı şekil ve başvuru şartları hususunda on’a yakın köşe yazısıyla sizleri aydınlatmıştım.

Hatırlıyorum en çok talep ve bilgi istemi Foça Açık cezaevindeki kardeşlerimden gelmişti.

Daha sonraki olaylar bize göstermişti ki, Yargıtay’ın dahi verdiği kararlar, hukuka aykırı olarak yürütülen davalarda Anayasa Mahkemesi “hak ihlallerinden” bahsederek kararları bozmuş, yüzlerce ordu mensubu subayımız hürriyetlerine kavuşmuştur.

Temel hak ve özgürlükler geçmişte olduğu gibi, bugün de tehlike altında mıdır...

Ancak bizim bugünkü konumuz 70 milletvekilinin ayrı ayrı başvuruda bulunarak “yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına karar veren TBMM nin bu kanununun Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmesi beklentisidir”

Kısaca, Anayasa Mahkemesi, iptal kararı vermesi beklenen yasama dokunulmazlığının kaldırılması istemini taşıyan kişisel başvuruları neden red etmiştir.

ANAYASA İÇİNDE

Bu olayı yine Anayasa içinde kalarak inceleyeceğiz.

1-Öncelikle 70 milletvekili bireysel başvuru hakkına dayanarak ayrı ayrı dava açmıştır.

2- Anayasa Mahkemesi, mahiyeti ve münderecatı aynı olan 70 dava dilekçesini birleştirmiş ve tek olarak olaya yön vermiştir.

3-İptali istenen anayasa değişikliğine ilişkin kanun hükmü... yani geçici 20 madde nedir Dokunulmazlıklarının kaldırılması talebini ve kararını içermektedir.

Gelin iddiaları ve savunmaları anayasa içinde arayalım.

Anayasa 83.Madde “Seçimden önce veya sonra suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili, meclisin kararı olmadıkça, tutulamaz sorguya çekilemez tutuklanamaz ve yargılanamaz.

Anayasa 84.madde Milletvekilliğinin düşmesi

İstifa: bunun geçerli olması meclisin kararı ile

Milletvekilinin kesin hüküm giymesi veya kısıtlanması

Bu da kesin mahkeme kararının Genel Kurula bildirilmesi ile

Milletvekilliği ile bağdaşmayan bir görev ve hizmet sürdürmesi

Anayasa Madde 85 Yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına veya milletvekilliğinin düşmesine karar verildiği zaman Anayasaya veya içtüzüğe aykırılık iddiası ile Anayasa Mahkemesine başvurabilir.

Anayasa 148.madde Anayasa mahkemesi “kanunların, kanun hükmünde kararnamelerin TBMM içtüzüğünün Anayasaya şekil ve esas bakımından uygunluğunu denetler... Anayasa değişikliklerini ise sadece şekil bakımından denetler.

Şekil bakımından denetleme Cumhurbaşkanınca veya TBMM üyelerinin beşte biri tarafından dava konusu yapılabilir.”

BEŞTE BİR KOŞULU

Sonuç: Bunu isteyen Cumhurbaşkanı, elbette kendisi dava konusu yapmaz...

Demek oluyor ki, Meclis üyelerinin beşte biri tarafından açılmış olmadıkça bir anayasa değişikliğinin iptali kişisel olarak mümkün olmuyor...

Anayasa bu geçici maddenin girmesini sağlayan AK Parti milletvekillerinin yanında yer alan Milliyetçi Hareketin omuz veren milletvekillerine tarih ne diyecek bilemem..

 

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp

Yazarın Diğer Yazıları