Top
Murat Bardakçı

Murat Bardakçı

mbardakci@htgazete.com.tr

27/09/2010

Yaygaraya devam!..

ALLIANOI olduğu iddia edilen kalıntıların su altında kalacağı bahanesiyle Yortanlı Barajı’na karşı çıkanlar hakkında “Yaygara yapıyorlar” diye yazdım ya...
Meğerse ne çok çevre meraklımız varmış! Üç gündür zarif mi zarif mesajlar gönderip birbirinden hayırlı temennilerde bulunuyorlar...
Osmanlı’dan kalanlar dışında hiçbir şeyi “tarihî eser” saymadığımı zannedip “Dilerim, günün birinde Topkapı Sarayı’nı yıkarlar ve yerine gökdelen dikerler” temennisinde bulunanları mı ararsınız, “Yortanlı Barajı’nı bu hükümet yaptırdı diye yalakalık ediyorsun” diyenleri mi, yoksa hızlarını alamayıp “barajda boğulmamı” isteyenleri mi...
Çevreciliğin bizde süzülmüş bir zarafet, emsalsiz bir nezaket ve çok daha önemlisi, herkese nasip olmayacak bir cehalet gerektirdiğini bu sayede öğrenmiş oldum!
Ama, gene de hatırlatayım: Yortanlı Barajı’nın yapım kararını şimdiki hükümet değil, 1994’te, yani bundan tâââ 16 sene önce, Tansu Çiller‘in başında bulunduğu hükümet vermiştir beyler! Dolayısı ile sizin gibi düşünmeyenleri son günlerin modası olan “yalakalıkla” suçlamadan önce savunduğunuz konunun geçmişini işin kolayına, yani tembelliğe kaçmadan araştırıp öğrenmeniz şarttır.
DSİ, 6 MİLYON HARCAMIŞ

Önceki gün, Çevre ve Orman Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu ile görüştüm. Bakan Bey, Allianoi olduğu iddia edilen yerin 1995’te barajın inşasına başlanmasından hemen sonra DSİ tarafından bulunduğunu ve koruma kurulunu da DSİ’nin haberdar ettiğini söyledi. O sırada “Allianoi” adının bahsinin bile geçmediğini, bu ismin sonradan ortaya atıldığını, kalıntıların üzerinin kaplanması fikrinin kuruldan geldiğini, sadece koruma işine şimdiye kadar 6 milyon lira harcandığını ve bu paranın tamamını DSİ’nin ödediğini anlattı. “Yortanlı’da herşey, kurulun tavsiyeleri çerçevesinde yapıldı” dedi.
İstanbul Teknik Üniversitesi mezunu inşaat mühendisi olmasının yanısıra İstanbul Üniversitesi’nin Tarih Bölümü’nü de bitirmiş profesyonel bir tarihçi olan Prof. Dr. Eroğlu önümüzdeki günlerde Tarihin Arka Odası programımıza katılacak. Türkiye’nin, özellikle de İstanbul’un “su tarihi”ni ele alacağız ve Allianoi de büyük ihtimalle gündeme gelecek.
DOMATES PROJESİ

Veysel Bey ile görüşmemden sonra İzmir’in eski Belediye Başkanı Burhan Özfatura aradı ve Yortanlı Barajı’nın faaliyete geçmesinin Allianoi bahanesi ile engellenmesinin nelere mâlolduğunu anlattı. Dünyanın en kaliteli domatesinin Bergama-Bakırçay-Kınık havzasında yetiştiğini söyledi, sulamanın başlaması ile beraber bölgenin çok büyük bir domates ekim alanı hâlini alacağını ve en az 6 bin aileye iş imkânı sağlanacağını anlattı.
Allianoi adı etrafında yaygara yapanlara şimdi tekrar hatırlatayım:
* Yortanlı Barajı’nın sularının kaplayacağı mekânın Allianoi olduğu hakkında elde henüz kesin bir bilgi yoktur, bir kitabe bulunmamıştır. Bulunmuş olsa bile baraj kalıntılara zarar vermeyecektir, zira eserler koruma kurullarının istediği şekilde muhafaza altına alınmaktadır.
* Anadolu’nun, özellikle de Ege’nin neresini kazarsanız kazın, bu şekilde kalıntılar çıkar. “Bulunan herşeyi olduğu gibi bırakalım” demenin neticesi yakın bir gelecekte sadece mum ışığına mahkûm olmaktır.
* Bugün bütün dünya, koruma ile teknolojik faaliyeti beraberce götürmektedir; Allianoi’de yapılan da budur.
* Çevrecilerimiz, yapıp ettiklerinin ve söylediklerinin ciddîye alınmasını istiyorlarsa savundukları konu ile sadece gönül bağı kurmakla kalmayıp bilgi sahibi de olmak zorundadırlar!

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp