Top
Murat Bardakçı

Murat Bardakçı

mbardakci@htgazete.com.tr

22/04/2011

Albayrak'tan ne haber?

İLİM merkezlerimizden olması gereken Erzurum Atatürk Üniversitesi'nde, bundan bir buçuk sene önce, 2009'un Kasım'ında tam bir akademik rezalet yaşanmıştı.
2009, Erzurum Kongresi'nin 90. yıldönümü idi. Üniversite, Kurtuluş Savaşı yıllarında Erzurum'da çıkan ve basın tarihimizde çok önemli bir yeri olan "Albayrak" gazetesinin tıpkıbasımı ve yeni harflere aktarılmış şeklini bu yıldönümü münasebetiyle yayınlamış ve yayının bir nüshası yıldönümü törenlerine katılan başbakana takdim edilmişti.
Ama, büyük boy ve 471 sayfalık bu yayında doğru okunmuş, yeni harflere düzgün şekilde nakledilmiş neredeyse tek bir cümle bile yoktu! Albayrak'ın yeniden yayınlanması için binlerce lira ödenek ayrılmış ve iş maalesef okuma-yazma özürlü oldukları yaptıkları yayından belli olan hocalara verilmiş, hattâ bazı hocalar bu işte refikaları ile beraber yani mâaile çalışmışlardı. Erzurum Atatürk Üniversitesi, neticede bir cehalet ve rezalet örneği olan bu yayın ile kendi utanç âbidesini bizzat dikmiş, akademik bilgi sayelerinde tecavüze uğramış, Albayrak yerlere serilmişti!

HEM SUÇLU HEM GÜÇLÜ
Rezaleti gündeme getirmemden sonra, başta üniversitenin rektörü olmak üzere Albayrak'ı katleden hocalardan bazıları kendilerini üste çıkarmaya kalktılar, meseleyi sulandırmaya çalıştılar ve bu işin yolunun da bana hakaretten geçtiğini düşündüler! Erzurum'dan bir alay abuk-subuk cevap geldi: Albayrak'ın yayını aslında çok büyük bir proje imiş de, iyi niyetlerini anlamamışım da, tenkid ederken yapıcı olmam lâzımmış da, vesaire, vesaire...
Bu hem suçlu ve hem güçlü ekibe gereken karşılığı verdim, bu arada Erzurum basını da neyse ki rezaletin üzerine gitti ve rektör beyefendi işi toparlaması gerektiğini nihayet farkedip "Tenkitler doğrultusunda yeni baskılar yapılacağını" söyledi. Ama, rezalete sebep olan akademik unvan sahibi grubun havaya savurduğu paraların, meselâ sadece matbaaya ödenen 81 bin 750 liranın hesabını da sorması gerektiği halde işin bu tarafından bahsetmedi, "Yeni baskılar yapacağız" dedi, o kadar...
Derken aradan neredeyse bir buçuk sene geçti, yeni ve hatasız yayın bir türlü yapılamadı ve Albayrak hâlâ yerlerde!

ÖĞRENCİYE SORSUNLAR
Bu kadar aradan sonra, Erzurum Atatürk Üniversitesi'nin rektörü olan beyefendiye hatırlatmadan edemeyeceğim:
Üniversitenizin başbakana takdim edebilmek için yangından mal kaçırırcasına ama vergilerimizi har vurup harman savurarak yerlerde süründürdüğü "Albayrak", yazısı son derece zor, eski dile ve gramere mükemmel şekilde hâkimiyet isteyen bir elyazması değil "matbu" yani basılı bir yayın, bir "gazete"dir. Yeni harflere çevrilmesi de öyle seneler falan gerektirmez, okuma-yazma özürlü olmayan tek bir kişinin bile sıkı bir çalışmayla en fazla 15-20 günde, haydi bilemediniz, bir ayda bitirebileceği bir iştir.
Erzurum Atatürk Üniversitesi'nin İnkılâp Tarihi hocaları Albayrak'ı yeni harflere yanlışsız bir şekilde nakletmeyi bir türlü beceremiyorlar ise, bu işi tarih bölümlerindeki öğrencilere verebilirler. Bir gazeteyi bile doğru dürüst okumaktan âciz anlı şanlı ve unvanlı koskoca hocaların yapamadıkları işin altından birinci sınıf öğrencilerinin bile çok daha iyi kalkacaklarından eminim..
Bendeniz, "Albayrak"ı yerlerde sürünür hâle getirenlerin o yayının namusunun iade edip göndere yeniden çekmelerine kadar işin peşini bırakmayacağım.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp