Top
Ibrahim Yıldız

Ibrahim Yıldız

iyildiz@htgazete.com.tr

13/01/2016

Bu proje Futbol Federasyonu’nu aşar

 

Dünya’nın gelişmiş ülkeleri ilginç, şaşırtıcı ve geleceğe yönelik yatırımları ile dikkat çekiyorlar. Teknoloji Fuarları, yeni bir dünyaya adım atacağımızın işaretini veriyor. Savunma ağırlıklı araçlar bir yana, yaşamımızı kolaylaştıracak ürünlerle tanışıyoruz.

 

UÇAN OTOMOBİLLER GELİYOR

Görüyoruz ki, bilim ve teknolojiye yatırım yapan ülkeler, çok büyük fonlarını bu alandaki girişimcilere ve üniversitelere aktarıyorlar. Ve bunu sürekli yukarı taşımak için sürdürülebilir yüksek büyümeyi amaçlıyorlar. Geleceği kazanmak adına; genç beyinleri besleyen, geliştiren bilimsel çalışmalara ağırlık veriyorlar.

Artık, elektrikli otomobillerin teknolojinin geldiği son nokta olmadığını görüyoruz. Yoksul bir Avrupa ülkesi olan Slovakyalı Stefan Klein herkesi şaşırttı. Dünya Klein’den söz ediyor. Çünkü Klein uçan otomobil yapan bir mühendis. Gelecekte, trafik sorununa çözüm olacak bu buluş şimdiden birçok şirketin üretim planlamasında yerini aldı bile.

 

ALİ NESİN MATEMATİĞİ OKULLARDA

Gurur duyduğumuz Nobel ödülü alan Aziz Sancar, Türkiye adına bir çığır açmıştır. Şimdi bu yolda yürüyecek yeni isimlerin, işinin daha kolay olacağını söyleyebiliriz. Bilimin, matematiğin önemini anlamak ve bu kavramları gençlere sevdirmek işin en temel ince ayrıntısıdır. Duymuşsunuzdur! Milli Eğitim Bakanlığı, Ali Nesin’e Matematik Ders Kitabı yazması için başvurmuş. Ali Nesin de yazmaya başlamış. Lise 1’den itibaren bu kitabın okullarda okutulacağını öğrendik. “Çok önemli bir gelecek projeksiyonudur Ali Nesin Matematiği.” Her yaz yapılan Matematik Köyü’ndeki seminerlere katılanlar, ‘sevimsiz dersi’ büyük bir sevgiyle dinleyip öğrenmektedirler. Bu açıdan bakıldığında, “Aziz Nesin’lik toplumdan, Ali Nesin’li Matematiğe geçiş” bir devrimdir.

 

ARDA TURAN BAŞLANGIÇ OLMALI

Yaşanılan bilimsel ve teknolojik devrimleri spor alanında nasıl yaparız? Günümüz futbolunun tek başına bir oyun olmadığını hepimiz biliyor ve görüyoruz. Büyük bir finansal sektör olma yanında, sosyal bir projedir futbol.

Arda Turan’ın hayalini bile kuramadığı, dünyanın en güçlü kulübü Barcelona’da forma giymesi başlı başına büyük bir hikayedir. Arda, bu hikayeyi gerçekleştirmiş yetenekli bir sporcu olarak övündüğümüz, örnek alınacak bir modeldir.

Peki, bu hikayeyi bilimsel çalışmalarla nasıl çoğaltabiliriz?

Futbol Federasyonu’nu aşan bir devlet politikasına acilen ihtiyaç vardır. Türkiye artık spor alanında vites değiştirmelidir. Yakın, orta ve uzun vadeli programlar yapılarak bugüne kadar yaşanan bilançonun zarar hanesine nokta koymalıdır. Tesis ve statlar yerli yerinde ve her türlü çalışmaya hazır. Sorun, geleceğin programlanmasındadır.

 

ÜRETİM MERKEZİ OLMALIYIZ

Avrupa’ya baktığımızda Portekiz, Hollanda ve Almanya en çok oyuncu yetiştiren ülkeler olarak dikkat çekmektedir. Son birkaç yıldır Portekiz’e Türkiye’den giden para ciddi miktardadır.

Spor Akademileri’nden mezun olanlar görev beklemektedir. Bu yetişmiş eğitimciler, potansiyel çocukları geleceğin Arda Turan’ı yapabilirler. Türkiye, Avrupa’nın üretim merkezi olabilir. Hedef konulursa, bilimin ışığında bu yol çok çabuk aşılır. Büyük bir istihdam alanı yaratılır. Futbolda yapılacak bu tür girişim başlı başına bir devrim olur. Çeşitli pilot bölgelerde yapılacak bu çalışmalar, futbola yatkın gençlerin ülkeye kazandıracağı prestij dışında ekonomik değeri de yükseltecektir.

Slovakyalı mühendis Klein’ın yaptığını, biz neden yapmayalım? Bilim ve teknoloji insan gücü ve aklı ile birleştiğinde futbolumuz neden uçmasın?

 

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp