Top
Hüseyin Aslan

Hüseyin Aslan

haslan@htgazete.com.tr

01/08/2009

YÖK'ün misyonu..

Prof. Dr. Öz-can'ın YÖK Başkanlığı'na atanmasından ve YÖK üyelerinin seçiminde AK Parti'nin görüşlerine yakınlığın temel kriter olarak alınmasından sonraki uygulamalar ile rektör atamalarıdaki ölçü göz önüne alındığında, YÖK'ün iki misyonunun olduğu anlaşılmaktadır.
Bunlar; imam hatip lisesi mezunlanna üniversite kapılarını açacak katsayı uygulamasının kaldırılması ve üniversitelerde türbanın serbest bırakılmasıdır.
YÖK, birinci misyonunu yerine getirerek üniversitelere giriş sınavındaki katsayı uygulamasını kaldırmış, böylece i-mam hatip lisesi mezunlarının kaymakam, hakim, cumhuriyet savcısı ve doktor olmalarının yolunu açmıştır.
Bu arada rektör ata-malannda üniversitelerde "Türbana özgürlük bildirisi'ni İmzalayanlara öncelik verilmesiyle, yasal olmasa da rektörlerin idari uygulamalarıyla üniversitelerde "türban yasağı" fiilen kalkmıştır.
Denilebilir ki YÖK, AK Par-ti'nin ana politikasını oluşturan iki konuda da kendisine yüklediği misyonu eksiksiz olarak yerine getirmiştir.
Nitekim Başbakan Erdoğan, katsayı uygulamasını kaldırarak imam hatip lisesi mezunlanna üniversite kapılarını açan kararından dolayı YÖK'e "teşekkür- etmiştir.
ÖZLENEN ÜNİVERSİTE
Üniversiteler, Türk milli eğitiminin omurgasını meydana getirmektedir. Milli eğitim politikası siyasi partilerin ideolojilerine göre sürekli değişen ve sil baştan yapılan politikalar değildir, olmamalıdır da.
Milli eğitimin temef amacı ülkemizin kalkınma hedeflerine uygun donanımlı, çağdaş ve vizyon sahibi insan yetiştirmektir.
Bu nedenle üniversitelerin, ülke kalkınmasının ihtiyaç duyduğu insan gücünü yetiştiren,
- Bilim ve teknoloji üreten,
- Toplumsal ve demokratik gelişmeye öncülük eden,
- Sorunlara rasyonel çözüm üreten,
-Tarımda, sanayide, ticarette, ilgili sektörierle işbirliği yapan ve projeler hazırlayan,
- Gelişmiş ülkelerin üniversiteleriyle boy ölçüşebilecek bir performans sergileyen,
- İdeolojik ve çağdışı kalıplan kıran yüksek standartlı eğitim kurumlan niteliğine kavuşmalan gerekmektedir.
Bu nedenle; üniversitelerin yaygınlığını, kalitesini ve verimliliğini artıracak Önlemler zaman yitirilmeden alınmalı ve hayata geçirilmelidir.
NELER OLACAK?
Üniversitelere girişte, imam hatip ve meslek liselerine yönelik katsayı uygulamasının kaldın İmasının eğitim sistemini kökten sarsacak sonuçlar doğurabileceği değerlendi riTmektedİ r.
Eğitimcilerin ve uzman-tann görüşüne göre bu karar,
- Klasik lise eğitiminin "çökmesine",
- Öğrencilerin dershanelere daha da bağımlı hale gelmelerine,
-Sınavsızgeçişin kaldınl-ması nedeniyle meslek yüksekokul lan na girişin zoriaş-masına,
- Mİİİİ Eğitim Hakanlığının "erken yönlendirme" sisteminin etkisizleşmesine neden o-lacaktır.
*
1 milyon 324 bin Öğrencinin katıldığı ÖSS'de 30 bin öğrencinin "0" puan almasının, 794 bin 400 kişinin fen bilimleri, 251 bin adayın da matematik sorulan ndan hiçbirini cevaplamamalarının nedenlerini araştınp çözüm aramak yerine; YÖK'ün, üniversitelerde türbanı serbest bırakma ve katsayı uygulamasını kaldırma hedefine kilitlenmesinin hiçbir akılcı, gerçekçi, haklı ve pedagojik gerekçesi olamaz.
Sonuç olarak, üniversiteler; kalkınmamızın dinamosu, çoğulcu demokrasinin yasam alanı ve laik cumhuriyetin de kalesi olmalıdır.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp

Yazarın Diğer Yazıları