Top
Güntay Şimşek

Güntay Şimşek

gsimsek@htgazete.com.tr

21/03/2023

Rusya – Çin ilişkileri enerjide de derinleşiyor!

Ukrayna-Rusya savaşıyla başlayan tartışmalardan en önemlisi Avrupa’ya sevk edilen Rus doğalgazının kesilmesiydi. Rusya’nın önemli bir gelirden olacağını düşünen Batılı ülkeler, doğalgaz ambargosuyla nasıl bir tablonun ortaya çıkacağını merak ediyorlardı. İşte o merakları giderecek tablo ortaya çıkmaya başladı. Ocak ayında Rusya’nın Çin’e yaptığı doğalgaz sevkiyatı 2,7 milyar metreküp olmuş. Bu rakam Çin’e gaz tedarikinde Rusya’yı lider yapmış durumda.

Rusya ile birlikte Türkmenistan ve Katar da Çin’e doğalgaz veren en önemli iki ülke olarak dikkat çekiyor. Her iki ülke de Ocak 2023’te 2,2 milyar metreküp doğalgaz satmış. Onları 1,8 milyar metreküple Avustralya takip ediyor.

Rusya’nın doğalgaz devi Gazprom, “Power of Siberia / Sibirya’nın Gücü” boru hattı aracılığıyla Çin'e yaklaşık 2 milyar metreküp gaz teslim ederken, 770 milyon metreküplük bölümünü de LNG olarak göndermiş.

Çin kaynaklarına göre Ocak ayında toplam ithalat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1 artarak 11,3 milyar metreküp olmuş. LNG arzı yüzde 7 artarak 5.21 milyon tona, boru hattı gazı ithalatı ise yüzde 7,2 azalarak 4.48 milyar metreküpe gerilemiş.

Geçen yıl “Sibirya'nın Gücü” boru hattıyla Çin’e 15,5 milyar metreküp doğalgaz veren Rusya, 2025 yılına kadar teslimat hacmini 38 milyar metreküpe çıkarmayı planlanıyor. Ayrıca Gazprom, Çin’e iki farklı boru hattından da gaz göndermek için çalışıyor.

İki ülke arasında dikkat çeken başka detaylar da var. Mesela 2022’de Rusya ile Çin arasındaki ticaret yüzde 29,3 artarak 190,27 milyar dolar olmuş. Ocak-Şubat 2023 döneminde ise iki ülke arasındaki ticaret yüzde 25,9 artmış. Rusya ve Çin her alanda iş birliğini artırmaya devam ediyor.

Bakalım Çin Devlet Başkanı Şi’nin Moskova ziyareti, Rusya-Çin ilişkilerinin en yüksek seviyeye ulaştığı bir dönemde ne tür sürprizleri beraberinde getirecek.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp