Top
Güntay Şimşek

Güntay Şimşek

gsimsek@htgazete.com.tr

12/02/2013

Türkiye Afrika'ya nasıl gitmeli?

Türkiye'nin Afrika açılımı çok kısa süre içinde ciddi bir değişim gösterecek gibi görünüyor. Bu sebeple hükümetin yoğun bir şekilde Afrika'ya eğilmesi, 33 ayrı ülkede büyükelçilik açması, Türk Hava Yolları'nın (THY) da bu merkezleri Türkiye ile birlikte dünyaya bağlaması gerçekten kayda değer bir durum. Ancak bu halkanın eksik olan tarafı büyük montanlı ve vizyoner Türk iş dünyası.
Türk iş dünyasının da programlı ve yoğun bir şekilde Afrika'ya odaklanması gerekiyor. Kebapçı ya da küçük esnaf dükkânlarıyla Afrika ilgi alanımızda olmamalı. Bunun için de hükümetin, imajımızın çok iyi olduğu Afrika'ya ilgi duyan işadamları için modeller geliştirmesinde fayda var.
Geçen hafta Afrika'nın merkezi noktalarından birisine Kenya-Nairobi'ye Latek Holding Yönetim Kurulu Başkanı Levent Erdoğan ile birlikte gittim. Latek Holding tarafından Mart 2012'de, Kenya hükümetinden 5 bakanın katılımı ile başkent Nairobi'de açılan Doğu Afrika'nın en büyüğü LTK Home yapı marketler zincirinin ilk halkası, bir model olması açısından dikkate alınması gerekir. Çünkü Latek Holding, lojistik tecrübesiyle başarılı bir modeli, market zincirinin ilk halkasını ortaya koymuş. Sadece Türk mallarının satıldığı yapı markette, aynı zamanda mağazanın da ismi olan LTK Home ismiyle de markalaşma adımları Nairobi'de atılmış.
Üstelik bu çapta herhangi bir yabancı ülkenin de Kenya'da mağazası yok. Ayrıca çeşitli işleri ve işyeri olanlar da yakında Kenya'da yapılacak seçimleri bahane edip çekilmeye başlamışlar. Tıpkı AK Parti Hükümeti gibi Latek Holding de geleceğe oynayıp, yakın zamandaki muhtemel riskleri dikkate almayarak, buraların geleceğine yatırım yapmayı düşünmüş. Türkiye'nin ve Türk işadamlarının bu tavrı da Afrika'da ciddi karşılık görüyor. Eğer oluşan imaj bozulmaz ve iyi yönetilirse çok kısa sürede Afrika'da Türkiye dendiğinde açılmayacak kapı olmayacak gibi...
Levent Erdoğan, "Afrika'ya açılıp sadece mal satıyoruz, durumunda değiliz. İstihdam sağlıyor, ülkenin geleceğine inanarak yatırım yapıyoruz" sözlerinin ardından seçim sonrası için de 20 milyon dolarlık yatırımla en az 4 projeye başlayacaklarını ifade etti. Hatta Kenya'daki seçimler sonrası yatırımların patlayacağı görüşünde.


Tek rakibimiz Çin!

Türkiye'nin proaktif Nairobi Büyükelçisi Avni Aksoy; "Türkiye bölgesinde lider ülke olarak biliniyor. Türk malları Avrupa kalitesinde, Çin mallarından pahalı, ama kaliteli olarak görülüyor. İmkânı olan Türk malını tercih ediyor" şeklinde, Afrika'daki Türkiye portresini çizdi.
Büyükelçi, 2009 Şubat'ta başlayan THY seferleriyle ticaret hacminin 99-1 00 milyon dolardan 200 milyon dolarlara kadar çıktığının, ayrıca THY uçaklarındaki yolcunun da yüzde 85'inin transit olduğunun altını çizdi. Afrika'da Türkiye imajının yükselmesinde en büyük payın THY'ye ait olduğunu ifade eden Büyükelçi Aksoy, Kenya Dışişleri Bakanlığı'nda, biraz da kıskançlıkla, "Türkiye'nin Somali'den sorumlu bir başbakan yardımcısı var" dedikodusu dolaştığını da gülümseyerek aktardı. Özetle Türkiye'nin Afrika macerası iyi meyve verecek gibi görünüyor. Yeter ki iyi yönetilebilsin...
LTK Home'un mağazasında sohbet ettiğimiz Büyükelçi Aksoy, sadece mağaza satışları ile değil anahtar teslimi olarak yaptığı hizmetlerle Afrika'da farklılaşan Latek'e dikkat çekti. Seramikten mutfak dolaplarına, buzdolabından kapıya kadar her türlü yapı-inşaat malzemesi ve ev eşyası ile bu projelerde hizmet veren Latek Holding'in lojistik tecrübesiyle, LTK Home markalı ürünlerin, kendi mağazaları dışında Kenya'daki 5 büyük marketler zincirinin 190 şubesinde satılacak olması da önemli. Kenya'yı LTK Home için üs seçen Leven Erdoğan, 2-3 ay içinde Somali'de de bir LTK Home açacaklarını ve 5 yıl içinde ise Uganda, Güney Sudan, Tanzanya, Ruanda, Burundi ve Mozambik'te yer almayı planladıklarını kaydetti.
Evet, Afrika'ya gitmek önemli, ancak Çin gibi devlerin her şeyi ile var olmaya çalıştığı bir kıtaya nasıl gideceğimiz, planımız, projemiz ve hedeflerimiz daha önemli...

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp