Top
Güntay Şimşek

Güntay Şimşek

gsimsek@htgazete.com.tr

08/12/2012

Elit yolculuğun en iyileri

Birçok organizasyon ve yayın kuruluşu “en iyiler” başlığıyla her yıl seyahatin önemli sektörlerinde seçimler yapıyor. Bunların hepsine itibar etmemek gerek. Zira bazıları, hakkında anket yaptıkları ve “en iyi” kategorisinde bir yere oturttukları şirketlerden ücret alıyorlar.Mesela daha önce bu köşede kaydetmiştim; Skytrax’ın 5 yıldızlı olarak seçtiği bir havayoluyla uçtuğumda şaşkınlığımı gizleyemedim. Çünkü hizmet halkaları arasında ciddi uçurumlar söz konusuydu. Bir noktası 5 yıldız gibi görünse de diğer alanların tabiri caizse sınıfı geçmesimümkün değildi. Ancak Skytrax’ın seçtikleri arasında belki benimdenk geldiğimsuiimisaldır. Zira 5 yıldız verilen, “en iyi” olan birçok şirket de biliyorumki hak ediyor...

YENİ ‘EN’LER
Şimdi bu notlarla 2012’yi geride bırakmaya hazırlanırken yılın “en elit” olarak gösterilen son seyahat ödüllerine göz atalım. Amerikan iş ve seyahat dergisi Global Traveler’ın 28 bin okuru; havayolları, havalimanı, otel, turizmdestinasyou gibi 70 kategoride en iyileri seçti. Bu anket çalışmasına katılan Global Traveler okurları, yılın 100 gününü oteller ve uçaklarda geçiriyor. Yüzde 76’sı business class’ta seyahat ediyor. Premium sınıfta (business ve first) yılda gidiş dönüş ortalama 16 dış, 16 iç hat uçan okurların yıllık gelirleri, ortalama 369 bin dolar. Bu okurların 9’uncu kez cevaplandırdığı anket sonuçlarına göre, dünyanın en iyi havayolu Singapur seçildi. 1972’de bölgesel bir havayolu olarak kurulan Singapur, bugüne kadar aldığı ödüllerin yanında havayolları arasındaki “ilk”leriyle de sektörde öncü olmayı başardı.

SWISS EN İYİ TASARIMA SAHİP
Global Traveler okurlarına göre, business class’ta en iyi havayolu British Airways olurken, first class’ta en iyi Emirates seçildi. Filosunda sadece büyük gövdeli uçaklar bulunan Dubaimerkezli Emirates, Airbus A380 ve Boeing 777 uçaklarının dünyadaki en büyük kullanıcısı. Bu uçakların first class’ında özel süit hizmeti veren havayolu, havada duş, beş yıldızlı yemek servisi, 1400 kanallı uçak içi eğlence sistemi gibi detayları da unutmuyor. Benimde Zürih aktarmalı İstanbul-Boston uçuşu yaptığımve konforunu sizlerle paylaştığım Swiss’in yeni business class’ı, en iyi koltuk dizaynı olarak seçildi.




Bu seçime kesinlikle katıldığımı söyleyebilirim. Gerçekten de Swiss’in business class’taki koltuk konfigürasyonu çok hoş ve konforlu. Uçağın sol ve orta bölümü 2+1 oturma düzenine sahipken sağ tarafında tek koltuk bulunuyor. Camkenarındaki yolcunun koridor tarafında oturan yolcuyu rahatsız etmemesi için koridordaki koltuklar bir hizada durmuyor. Kabin içindeki ahşap kullanımı kendinizi evde gibi hissetmenizi sağlarken koltuk numarası yazan ahşap askı gibi detaylar yolcuya keyif veriyor.

16 DAKİKADA UÇAKTAN ÇIKIŞA
Güney Koreli Asiana, uçak içi hizmet, kabin personeli dallarında en iyi olurken Global Traveler okurları Avrupa’nın en iyisi olarak TAP Portugal’ı seçti. Yolcular ayrıca Hyatt Regancy Incheon’u en iyi havalimanı oteli, United’ınMileage Plus’ını en iyi yolcu sadakat programı olarak belirledi. Dünyanın en iyi havalimanları listesinde her zaman ilk 3’te yer alan Seul Incheon, bir kez daha en iyi seçildi. 12 dakikada uçağın kapısında olabildiğiniz Incheon’da 16 dakikada uçaktan çıkışa ulaşabiliyorsunuz. First ve business uçan yolcular için en önemli detaylardan biri, havayoluna ait özel yolcu salonudur. Dergi okuyucularına göre en iyi lounge Emirates’in. Bu yılmayıs ayında İstanbul Atatürk Havalimanı’nda da bir lounge açan havayolunun Dubai Havalimanı Terminal 3’teki first ve business class salonları, her türlü yolcu konforu düşünülerek tasarlanmış. 3 ayrı oturma düzenine sahip first class’ta dünyamutfaklarına ait yemekler, spa, ayakkabı boyama, çocuklar için oyun odası gibi hizmetler bulunuyor.

EFSANE JUMBO JET HÂLÂ 1 NUMARA
Bu tarz anketlerde pek oylanmayan bir konu ise uçak tipidir. Global Traveler okurlarının oylarına göre en iyi uçak tipi jumbo jet Boeing 747 oldu. Efsane jumbo jet artık havayollarında yenilenmiş versiyonu 747-8 Intercontinental ile hizmet veriyor. En iyi bagajmarkası, en iyi otel, en iyi turizm destinasyonu gibi pek çok konuda en iyileri seçen okurların listesinde Türkiye’den herhangi bir markanın yer almamasının sebep ve gerekçelerini sizlere bırakıyorum.

ŞİMDİ DETAYLAR
Havayolu: Singapur First class: Emirates
Business class: British Airways First class
koltuk tasarımı: Emirates Business class
koltuk tasarımı: Swiss Avrupa’nın en iyi
havayolu: TAP Portugal Üniforma: Etihad
Havayolları Havayolu yemeği: Alitalia
Havayolu lounge’ı: Emirates Uçak tipi: Boeing
747 Havalimanı yemeği: Singapur Changi
Havalimanı Havayolu ittifakı: Oneworld Uçak
içi hizmet: Asiana Kabin personeli: Asiana
Havalimanı: Seul Incheon Havalimanı oteli:
Hyatt Regency Incheon Hava kargo: Lufthansa
Bagaj markası: Briggs & Riley Duty free
alışverişi: Dubai Duty Free Ses kesen kulaklık
‘Noise Cancelling’: Sony Turizm
destinasyonu: İrlanda İş şehri: Abu Dabi

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp