Top
Güntay Şimşek

Güntay Şimşek

gsimsek@htgazete.com.tr

06/03/2013

Türk usulü!

Ekonomi büyüyor, ithalat da, ihracat da artıyor. İç piyasadaki tüketim rakamları da Türkiye pazarının büyüklüğü olarak yabancıların iştahını kabartıyor. Doğal olarak düzenlenen fuarlar da iyi yapılmasa dahi, düzensizlik, vurdumduymazlık, organizasyon hataları ve rant kavgaları arasında geçse bile genelde katlanarak büyüyor.
Ancak büyüklüğüyle övünülen çoğu fuarın bölge ülkeleriyle, küresellikle ilintisi olmadığı gibi etkisi de söz konusu değil. Buralardaki göreceli büyümenin tek sebebi, istikrarlı siyaset ve büyüyen Türkiye. Özetle; Başbakan Erdoğan.
Çünkü global anlamda fuarcılıktan, Türkiye'nin gelişimine paralel organizasyonlar yapıldığından ve böyle bir niyetle sektörün disiplin altına alındığından bahsedilemez. Çünkü fuarlarımız da Türk usulü. Nasıl mı? Buyurun...

KARADAKİ EN BÜYÜK DENİZCİLİK FUARI
"Üç tarafı denizlerle kaplı olan bir ülkenin denizciliği neden gelişmiyor?" diye soranlara cevap vermekte fazla zorluk çekmiyorum. İş dünyasının güya çatı örgütü olan ve her türlü fuar işine de karışan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve adına "denizcilik" ibaresi de eklenen Ulaştırma Bakanlığı'nında bu konuda daha fazla çalışması gerekir. Sebepleri için vereceğim 3 tuhaf örnekte de bunu görmek mümkün.
Dünyada karada organize edilen üçüncü en büyük tekne ve yat fuarı (havaya bakın) olan "CNR Avrasya Boat Show" şubat ayında yapıldı. Bu fuarın İstanbul gibi bir şehirde, uzun süredir karada yapılması övünülecek bir durum değil. Ama deniz kenarında yapmayı düşünecek bir kapasiteniz yoksa ve büyüyen pazarınız varsa böylesine garip bir durum ortaya çıkabiliyor.
Dubai'de de bugünlerde "Boat Show" yapılacak. Ulaştırma Bakanlığı yetkililerini ve TOBB'da yeri doldurulamayacak adamları götürüp gezdirmek gerekir ki, fuarların sektörüne ve temasına göre nasıl yapıldığını öğrensinler. Evet, karadan gemileri yürüttük, ama o asırlar önceydi. Kafası basan, vizyonu olan birileri çıksa da tekneleri suya indirse fena mı olur?

DEMİRYOLU FUARI AMA DEMİRYOLU BAĞLANTISI YOK
AK Parti Hükümeti, demiryoluna inanılmaz kaynak ayırdı, yeni hatlar yapıldı ve yapılıyor. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ve TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman da adeta inanılmazı başardı. Demiryolundaki meyveleri ise 2015'ten itibaren görmeye başlayacağız. Ama işin fuar tarafında yapılması gereken yine çok şey var.
Türkel Fuarcılık tarafından düzenlenen 3. Demiryolu Fuarı (Eurasia Rail), yarın İstanbul Fuar Merkezi'nde (İFM) açılacak. Büyük ihtimalle Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım da açılışını yapacak. Aynı fuarın çok daha ötesi Berlin'de Innotrans adıyla yapılıyor ve demiryolu bağlantısı olan bir mekânda olduğundan her türlü lokomotif, vagon gibi gerçek modeller sergilenebiliyor. Dolayısıyla dünyadan büyük katılımla, küresel demiryolu sektörünün kalbinin attığı bir fuar ortaya çıkıyor.
Bizim fuara ise bize mal satan veya satmaya çalışanlar iştirak ediyor. Ülke olarak bu ilgiyi bir adım öteye taşıyamıyoruz. Fuar alanından metro geçmesine rağmen, demiryolu bağlantısı olmadığından gerçek vagon ve lokomotiflerin sadece hayaletleri fuara iştirak edebiliyor. Biz fuarcılığa doğru açıdan bakmıyoruz ki, yabancı da ona göre ilgi göstersin, katılsın, endüstri gelişsin.
Bitmedi, ikincisini de yine aynı yerde ve aynı yıl içinde kasım ayında CNR Fuarcılık yapacak. Demek ki Ceyda Erem işi kotarmış. Dünyanın en büyük fuarını yapan Almanya bile bırakın aynı yeri, aynı şehri ülke sınırları içinde ikinci fuar, birincinin değerini düşüreceği için onay vermezken...

UÇUŞ YASAĞI BULUNAN TEK HAVACILIK FUARI
Türkiye'nin en yoğun meydanı Atatürk Havalimanı'nda Eylül 2012'de yapılan 9. Airex Sivil Havacılık Fuarı'nda yukarıdaki örneklere benzer saçmalıklar yaşandı. Havayollarının slot alamadığı, yoğunluktan rötarların yaşandığı bu limanı ana merkez yapmış, hangar kiralamış işadamları, özel iş jetleriyle iniş ve kalkışta sıkıntı yaşarken, Ulaştırma Bakanlığı bu meydanda, her yıl geriye giden bir fuar organizasyonu için onay verdi. Uygun olan meydanı değil, yoğun olanı tercih etti. Dolayısıyla fuara katılan hava araçları tanıtım uçuşu yapamadı ve havacılık gösterileri bile olmadı. Dünyada ilk defa böyle bir havacılık fuarına da imza atılmış oldu.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp