Top
Güntay Şimşek

Güntay Şimşek

gsimsek@htgazete.com.tr

05/12/2012

Enerji oyununa Irak'tan dolanıyoruz

Yaklaşık bir ay önce Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Habertürk TV'de yaptığım bir saatlik röportajın en önemli bölümlerinden birisi Kuzey Irak'la geliştirdiğimiz ilişkilerin geleceğine yönelik sorular oluşturmuştu. Çünkü Türkiye'nin yeni pozisyonunun merkezi Irak yönetiminde ciddi rahatsızlığa sebep olduğunu, petrol ve doğalgaz enerji kaynaklarının daha büyük bölümüne ve dahi Kuzey Irak'a da hükmeden Bağdat'la ilişkilerin göstere göstere geldiğini gösteriyordu. endişelerimi Bakan Yıldız'la paylaştıktan kısa süre sonra merkezi Irak yönetimi TPAO için kararını verdi.
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) petrol sahalarından birinden gerekçe gösterilmeden çıkarıldı. Aslında birden fazla gerekçe söz konusuydu ve bunları merkezi Irak yönetimi zaten dile getiriyordu. Türkiye'nin Kürt yönetimiyle gereğinden fazla yakın ilişki kurması ve küresel enerji şirketleriyle birlikte Kuzey Irak yönetimiyle enerji anlaşmaları imzalamasına Bağdat tepki gösteriyordu. TPAO'nun 9. arama blokundaki yüzde 30'luk payının iptal edilip, aynı blokta yüzde 40'lık paya sahip olan Kuveyt Enerji'ye devredilmesi ilk tepki adımı oldu.
Aslında Bağdat'ın tepkisine ilk kulak verip yaklaşık 4 yıl önce bölgeden ilk ayrılan Shell olmuştu. Takriben 2 yıl kadar evvel Amerikan'ın petrol ve gaz devi Exxon Mobil'in Kuzey Irak'a adım atması diğer şirketlere de cesaret verdi ve Türkiye gibi başka ülkelerin şirketleri de Kuzey Irak ile anlaşma imzaladı. Fakat Türkiye'nin hem Kuzey Irak'a komşu olması, mezhepsel damarların giderek ortaya çıktığı bir dönemde Kürt yönetimine yakın davranması sıkıntıların büyümesine katkı sağladı. Ve günümüze gelindiğinde Irak'ta her şey tersine dönmüş durumda.

 

KUZEY IRAK'IN HAVADAN HÂKİMİ DE BAĞDAT!

Dün Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'a tahsis edilen Başbakanlık filosunda yer alan bir uçağa izin verilmemesi bölgenin yakında ciddi şekilde sıcak gelişmelere de gebe olacağını gösteriyor. Petrol ve gaz konferansına katılmak üzere yapacağı Erbil ziyareti, Bağdat yönetimi engeline takılan Bakan Yıldız kanalıyla Bağdat net bir mesaj verdi; "Kuzey Irak'ın karadan da havadan da hâkimi benim."
Kuzey Irak'a uçuş konusunda sadece Bakan Yıldız'ın uçağı problemle karşılaşmadı. Yakın bir zamana kadar Türk Hava Yolları (THY) da Kuzey Irak'a uçuş için merkezi Irak yönetiminden uzun süre izin alamamıştı. Netice uluslararası ilişkilerde, anlaşmalarda Irak tek bir hava sahasına sahip ve otorite Bağdat'a Başbakan Maliki'ye bağlı...
Özetle gelinen noktada merkezi Irak hükümetine rağmen Kürt bölgesinde bir şey yapmak giderek zorlaşıyor. Bağdat, Kuzey Irak'ta ki Amerika, Norveç, Güney Kore, Çin kökenli şirketlere de benzer baskıları uyguluyor. Sıraya da Barzani'yi koymuş durumda...

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp