Top
Güntay Şimşek

Güntay Şimşek

gsimsek@htgazete.com.tr

01/05/2013

'Hayatımda gördüğüm en zor proje'

İstanbul için planlanan yeni havalimanı ihalesine hazırlanan işadamları, projenin her açıdan zor olduğunun altını çiziyorlar. 2017 yılına yetişmesi konusunda ise bu projeye ilgi duyanların neredeyse tamamı endişeli.

Dün bu köşede dünyanın en büyüğü olmak üzere planlanan yeni havalimanı ihalesi için 20 şirket şartname almasına rağmen sadece 4 grubun; 1) TAV 2) IC-Fraport 3) Cengiz-KolinLimak-Mapa-Kalyon Ortak Girişim Grubu (OGG) 4) Makyol‘un katılacağını kaydetmiştim. Makyol Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Çebi‘nin şirketinin havacılık altyapı işlerinde tecrübesinin dışında, işletmecilik konusunda bir faaliyeti yok, ancak ihalede yarışacak diğer 3 grubun içinde havacılık yatırımlarıyla öne çıkan işadamları var.

Halihazırda Türkiye’de terminal işletmeciliği yapan Hamdi Akın‘ın Yönetim Kurulu Başkanı, Sani Şener’in CEO‘su olduğu TAV (Tepe-AkfenSera ve Fransız ADP), yurtiçi ve yurtdışında toplam 20 terminal ve havalimanı yapmış, 12’sini işletiyor. Dünya devi Fransız ortağı ise 100’den fazla terminal ve havalimanına imza atmış, şu an 25’ini işletiyor.

Sabiha Gökçen Havalimanı’nın işletmecilerinden Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir ve ekibinin havacılık ilgisi ise Kosova‘da Priştina Uluslararası Adem Yaşari Havalimanı‘nın tek başına işletmeciliği ve Kahire Uluslararası Havaalanı‘nın yenilenmesi ve yolcu kapasitesinin artırılmasına ilişkin çalışmalarla devam ediyor. 2011’de başlayan yenileme çalışması 3 yıl içinde bitirilecek ve ardından Limak bir yıl buranın işletmeciliğini üstlenecek.

İbrahim Çeçen‘in Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı yaptığı IC İçtaş ise Alman ortağı Fraport ile birlikte Antalya Havalimanı terminallerini işletmesiyle havacılıkta sektöründe de büyüyor.

St. Petersburg Pulkovo Havalimanı‘nın yenilenmesini 2011’de üstlendi, Bulgaristan‘ın turizm potansiyeliyle ünlü Varna ve Burgaz şehirlerinde yer alan iki adet havalimanının yapımını üstlenen konsorsiyum içinde yer aldı. Türkiye’de ise Afyon-KütahyaUşak illerine hizmet veren Türkiye’nin ilk bölgesel havalimanı ve aynı zamanda finansmanıyla birlikte sıfırdan inşa edip 2012’de hizmete açtı.

Ordu-Giresun Havalimanı’nın yapım işini de IC İçtaş üstlendi. Alman ortağı Fraport ise dünya genelinde 13 havalimanının yapım ve işletmeciliğinde bulunmuş bir şirket. Bütün bu detayları, Türkiye’nin en büyük havalimanı olmak üzere yola çıkan projede kimlerin yarıştığına dikkat çekmek için kayda geçirmek istedim.

Çünkü yeni havalimanı büyük planlandığı kadar, her açıdan grupları düşündüren bir proje. Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, “Hayatımda gördüğüm en zor bir projeyle karşı karşıyayız. Kolay değil. Olağanüstü bir çabayla yapılması gereken bir proje. Yılda 100 milyon metreküp dolgu yapan birisi olarak, zemin etütleriyle, mimari çalışmalarıyla, finansmanıyla, bölgedeki suyla, derin çukurların içi bataklık mı, balçık mı var soru işaretleriyle uğraşılması gereken her açıdan büyük bir iş” şeklinde endişelerini belirtti.

Başka büyük projelerde de ortaya çıktığı gibi sadece kısa sürede şartname hazırlayıp ihaleye çıkmakla iş bitmiyor. İzmit Körfez Geçişi, İstanbul’a Üçüncü Köprü gibi projeleri için halen daha kredi sorunu halledilmediği gibi buralarda sürenin ne zaman başladığını da bilen yok. Kamu tarafı bir yerlerde ciddi hatalar yapıyor, ancak benim uyarılarım da onlara kâfi gelmiyor.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp