Top
Dr. Tuncay Filiz

Dr. Tuncay Filiz

tfiliz@htgazete.com.tr

12/03/2018

Koroner kalp hastalığı sessiz de seyredebilir

 

Koroner arter hastalığı dünyada en önde gelen ölüm nedenlerinden biridir. Koroner arter hastalığı, kalbi besleyen koroner damarların tıkanması ya da daralması demektir. Doğuştan gelen ender anomaliler dışında asıl sorunu koroner damarların aterosklerozu oluşturmaktadır. Ateroskleroz, kandaki yüksek LDL kolesterolün oluşturduğu bir çeşit damar sertleşmesidir. Ülkemizde 10 milyondan fazla erişkinde LDL kolesterol yüksekliği söz konusudur.

Öte yandan HDL kolesterolün düşüklüğü de tek başına ateroskleroza yol açan bir faktör olarak kabul edilmektedir.

Kolesterol, sigara, hipertansiyon, diyabet, ailesel yatkınlık, aşırı şişmanlık, hareketsiz yaşam, yoğun stres, depresyon, aşırı alkol kalp krizine yol açan başlıca risk faktörleridir.

Koroner arter hastalığı riski 40 yaşından sonra her iki cins için yüksek olup erkeklerde kadınlardan biraz daha fazladır.

Erkekler ortalama 45 yaş, kadınlar ise ortalama 55 yaş civarında kalp krizi ile tanışırlar.

Kadınlarda menopoz sonrası risk artar. 70 yaşlarında ise risk, her iki cins için eşitlenir. Akut koroner arter hastalığının en önemli bulgusu göğüs ağrısıdır. Bu son derece şiddetli bir ağrıdır.  Göğüs kafesine bir yük  binmiş gibi ifade edilir, çok kez sıkışma ya da daralma duygusu ile birlikte dile getirilir.  Çok kişide soğuk terleme ile birlikte seyreder. Göğüs ağrısı sol omuz, sol kol ve çeneye yayılabilir ya da sadece bunlardan biriyle sınırlı kalabilir. Sırta iki kürek kemiği arasına hatta mideye vuran ağrılar da olabilir.

Ağrının çevreye yayılması neredeyse bir kuraldır.

Yani koroner arter ağrısı, tek bir noktadan ziyade en az el ayası kadar geniş bir alanda tanımlanır.

Gaz ve hıçkırık yanıltabilir

Üst karına, sırta ya da çeneye vuran ağrılar olabilir. Gaz ve hıçkırık, dikkatleri tamamen sindirim sistemi üzerine çekebilir ve yanılgıya yol açabilir.

Sebepsiz mide gazı, geğirme ve uzun süren hıçkırıklarda koroner arter hastalığı olasılığı asla göz ardı edilmemelidir. Hiçbir ağrıya neden olmadan sessiz seyreden koroner arter hastalıkları ise en sık diyabetlilerde karşımıza çıkar.

Ne yapmalıyız?

Sigara içmeyin

Alkolü azaltın

Spor yapın

Stresten uzak durun

Dengeli beslenin

Nasıl beslenmeliyiz?

Tuzu azaltın

Şekeri az tüketin

Doymuş yağlardan uzak durun

Beyaz unlu mamulleri azaltın

Bol sebze ve meyve tüketin

Günde en az 2 litre su tüketin

 

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp