Top
02/10/2023

Yeni dönem, yeni başlangıç

Milli iradenin tecelligâhı olan gazi meclisimizin 28. Dönem 2. Yasama Yılı dün itibarıyla başladı. Üniversitelerin çoğunluğunun yeni akademik dönemi ise bugün başlıyor. Yeni dönemde Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin gündeminde birçok konu olacaktır. Aile ve gençlik bankasının kurulması, emekliler ile ilgili düzenlemeler, ekonomik hayata yönelik düzenlemeler, sivil anayasa ve daha birçok konuda Meclis'in mesai yapması bekleniyor. Aile kurumunun sapkın akımlardan korunmasını ve başörtüsüne anayasal güvence getirilmesini de içeren yeni anayasa çalışmaları bu dönemin en önemli gündemlerinden biri olacaktır.

Akademik takvimleri değişmekle birlikte genel olarak bugün itibarıyla üniversitelerin yeni dönemi de başlıyor. Milyonlarca öğrencimiz, yüz binlerce akademisyen ve idari personel ülkemizin geleceği için alın teri akıtacak. Gençlerimiz üniversite ortamında bilgi ve beceri kazanmaya ve erdemli bir toplumun inşasına katkı verecek donanımları edinmeye çalışmalıdır. Akademisyenlerde gençlerimizin her bakımdan yetiştirilmesinde önemli sorumlulukları olduğu bilinciyle hareket etmelidir.

Üniversiteli gençlerimizin kariyerlerini geliştirmek ve işgücü piyasalarının beklentilerini karşılayacak becerileri kazanmak için eğitim dönemleri önemli bir fırsattır. Öğrencilerimizin bu dönemleri iyi değerlendirmesi için bazı tavsiyelerde bulunalım...

Öncelikle kişi, kendini tanımalı, ilgi alanlarını, becerilerini, güçlü ve zayıf yanlarının farkında olmalıdır. Burada kişi kendini objektif olarak değerlendirmelidir. Bir başka ifadeyle kişi kendini olmak istediği gibi değil olduğu gibi değerlendirmelidir. Böylelikle yapacağı işi, seçeceği mesleği belirlemelidir. Mesela sabır gerektiren bir mesleği, tez canlı olduğunuzu bile bile seçmek, disiplin gerektiren bir mesleği rahat tavırlı biri olduğunuzu bile bile seçmek başarısızlık getirir. Özelliklerinize uygun işleri seçmek insanın kendini tanımasıyla mümkündür. Tercih edilecek meslekte başarı, kişinin mizacıyla paralellik gösterdiği seviyede olacaktır.

İkinci olarak meslekleri ve iş hayatını tanımak gereklidir. Kendine uygun işi seçtikten sonra o işle ilgili çalışanlarda aranan nitelikler, çalışma ortamı, çalışma ve ücret şartları, meslekte ilerlemenin nasıl olduğu ve mesleğin geleceği konusunda bilgi edinilmelidir. Bu bilgiler bizzat o işleri yapan kişilerden, o işlerin yapıldığı işyerlerinden, meslek örgütlerinden, derneklerden, öğrenci kulüplerinden, üniversitelerin kariyer planlama merkezlerinden, danışman öğretim üyelerinden, üniversitelerde yapılan meslek tanıtım seminerlerinden ve diğer yollardan elde edilebilir.

Meslekleri gerçekten tanımak için gerçek durumlarını yerinde görmek gerekir. Bir meslek mensubu meslekle ilgili bilgileri kendi penceresinden anlatır. Anlatın kişi için meslekle ilgili olumlu sayılan bir durum sizin için olumsuz sayılabilir. Meslekleri gerçekten tanımada en iyi yollardan biri staj yapmaktır. Zorunlu olsun ya da olmasın mutlaka staj imkânlarını bulmak gerekir. İşyerini tanımak ve tecrübe kazanmak bakımından da staj önemlidir.

Son olarak kendinize uygun işi belirledikten sonra işgücü piyasalarının o işle ilgili istediği becerileri kazanmak için çalışmak gerekir. Mesela dil öğrenmek, iletişim becerilerini geliştirmek, kriz yönetimi, işle ilgili bilgisayar programlarını öğrenmek ve benzeri nitelikler kazanmak için bireysel çaba gerekebilir. Üniversitelerin yeni dönemlerinin akademisyenlere, idari personele, öğrencilere, ailelere ve milletimize hayırlar getirmesini temenni ediyoruz.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp