Top
Serkan Fıçıcı

Serkan Fıçıcı

serkan.ficici@turkmedya.com.tr

28/11/2020

Şahlanış döneminde ilk büyük hamle

Türkiye’nin Katar ile yaptığı son anlaşmalara muhalefet insanlarının gösterdiği tepkinin gerçek sebebi ne olabilir?

Kılıçdaroğlu daha önce Alman medyasına konuşurken “Türkiye’de can ve mal güvenliği yoktur” demiş ve bu yaklaşım, yatırımcıya “Türkiye’ye gelmeyin çağrısı” olarak algılanmıştı.

Peki, Türkiye ekonomisinin yeni hamlelerle güç kazanması ihtimali muhalefeti rahatsız ediyor mu? Bu soruya Katar Yatırım Fonu’nun Borsa İstanbul hisselerini satın alması üzerine yaşanan tartışmalar bağlamında yanıt arayalım.

Türkiye Varlık Fonu, Avrupa Yatırım Bankası’nın elindeki yüzde 10’luk Borsa İstanbul hissesini, geri aldıktan 1 yıl sonra, Londra Borsası’nın yüzde 10’nuna sahip olan Katar Yatırım Fonu’na sattı. Türkiye Varlık Fonu, Avrupa Yatırım Bankası’nın elindeki hisseleri geri almadan önce, Nasdaq’ta bulunan yüzde 7’lik Borsa İstanbul hissesine de sahip olmuş, elindeki hisse payını yüzde 90’a yükseltmişti.

Muhalefet insanlarının “Memleketi Katar’a sattılar” diye ortalığı inletmelerine sebep olan gelişmeyi iki cümleyle özetlemeye çalıştım. Kafa karışıklığını gidermek için daha da sadeleştirelim.

Türkiye Varlık Fonu’nun elinde Borsa İstanbul’un yüzde 73.60’lık hissesi vardı. 2018’de Nasdaq’tan devrolan yüzde 7 ile birlikte bu pay yüzde 80.60’a ulaştı. Yani Nasdaq, Borsa İstanbul’un yüzde 7 hissesine sahipti ama Varlık Fonu bu hisseleri geri aldı.

Mart 2018’de Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası elindeki Borsa İstanbul hisselerini satmak istediğini bildirdi. Aralık 2019’da Türkiye Varlık Fonu, bu yüzde 10’luk hisseyi de satın alarak Borsa İstanbul’daki payını yüzde 90.60’a yükseltti.

Yani daha önce Borsa İstanbul’un yüzde 17’lik hissesi ABD ve Avrupa’daydı ve muhalefet insanları arasından kimse çıkıp “Türkiye’yi Amerika’ya sattılar, Avrupa’ya peşkeş çektiler” filan demedi. Ama yüzde 10’luk hissenin Katar Yatırım Fonu’na satılması gündeme gelince aynı muhalefet insanlarının “Memleketi Katar’a sattılar” türünden feryatlarına şahit olduk.

Katar Yatırım Fonu dünya çapında yaklaşık 300 milyar dolar civarında bir değere hükmediyor ve Londra Borsası’nın da yüzde 10.3’üne sahip. Güncel tartışmalar bir yana son anlaşmaların katkısını 2022 yılında yani İstanbul Finans Merkezi faaliyete başlayınca daha net hissedeceğiz.

Katar ile yapılan anlaşmalar Başkan Erdoğan’ın “şahlanış dönemi” diye adlandırdığı sürecin büyük hamlelerle devam edeceğine işaret olarak görülmeli.

Devamının geleceğini biliyoruz.

Muhalefet insanlarının bundan sonra Türkiye’ye yönelecek yabancı yatırımların karşısına dikilmeye devam edip etmeyeceklerini de izleyip, görürüz.  

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp

Yazarın Diğer Yazıları