Top
20/04/2023

Enflasyon canavarı Operadaki Hayalet'i yedi!

Bazı sanat eserleri var ki, şehirlerin, ülkelerin marka değeri olarak sanat tarihine damga vururlar.

Üstelik bu sanat eserleri birer para basma makinesine dönüşürler.

'Hazır Paris'e gelmişken Louvre müzesini ziyaret edelim' diyenlerin çoğu, soluğu Mona Lisa tablosunun önünde alır.

Çeşitli vesilelerle sürekli gündemde tutulan bu tablo öylesine meşhur hale geldi/getirildi ki Leonarda Da Vinci'nin eserini görmeden müzeden ayrılmak neredeyse ayıp!

İstanbul'a ayak basan turistlerin, Topkapı, Sultanahmet ve Ayasofya üçgenini dünya gözüyle muhakkak görmek istemeleri gibi...

Sahne sanatlarında da benzer tablo söz konusu; tiyatro tarihinin en ünlü müzikallerinden (The Phantom of the Opera) Operadaki Hayalet, kim bilir kaç turistin güzergâhını Broadway'a yöneltti.

Tiyatro salonları ile ünlü Broadway ki, tıpkı sinemanın kalbi Hollywood gibi, Amerikan bacasız sanayisinin iki sanatsal direğinden biri...

Broadway'in en uzun süre gösterimde kalan müzikalini anmam boşa değil.

Fransız Gaston Leroux'ın aynı adlı romanından hareketle, İngiliz Andrew Lloyd Webber tarafından bestelenen Operadaki Hayalet müzikali 35 yılın ardından, geçenlerde, son kez sahnelendi.

İlk defa 26 Ocak 1988'de New York'taki Majestic Theatre'da seyirciyle buluşan müzikal, Kovid-19 salgını esnasında mola vermişti.

Tam 18 aylık kapanışın ardından perde yeniden havalandığında ise yolunda gitmeyen bir şeyler vardı; seyircisiz geçen iki yılın ardından maliyetler şişmiş, gişelere nefes aldıran turistler eskisi kadar New York'a rağbet göstermez olmuştu.

(ABD dahil tüm dünyada artmakta olan enflasyon, bozulan ekonomik dengeler, azalan refah seviyesi dolaylı olarak sanatı da vuruyor.)

Broadway tarihinde 13 bin 981 kez sahnelenen Operadaki Hayalet'in son gösterimine eski ve yeni oyuncular da katılmış ve doğal olarak duygusal anlar yaşanmış.

Başroldeki Phantom karakterinde 2 bin 500'den fazla oyunda olmak üzere en uzun süre rol alan Howard McGillin, gözyaşlarını tutamamış.

Dile kolay; McGillin, tam 2 bin 500 kez 'Operadaki Hayalet' olmuş.

(Ünlü müzikal için bir teselli aranacaksa, Londra'daki gösterimlerin hala devam ettiğini hatırlatalım.)

Bizde de Lüküs Hayat, Türk tiyatro tarihinin en uzun soluklu müzikalidir. Cumhuriyetin 10. yıl kutlamalarının yapıldığı 1933'te Cemal Reşit Rey tarafından kaleme alınan bu klasik eserle kaç nesil büyüdü.

Cumhuriyet'in ilk yıllarında devlet politikası olmanın ötesinde, moda halini alan batılılaşmanın kibarlık budalalığına dönüşmesini konu alan müzikalde, elindekileri har vurup harman savuran, parasız kaldığında ise birbirini dolandıran zengin tabakası hicvedilir.

Keşke sanat kurumlarımız Cumhuriyet'in yüzüncü yılı için kalıcı eserler hazırlasaydı.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp