Top
15/04/2023

Unutulmaz filmler

Anadolu Ajansı'ndan Ümmühan Atak, 'Ramazan bitmeden hangi filmleri izlemeli' diye sorunca aklıma ilk gelenleri sıraladım.

Ajansın neredeyse bir düzineye yakın 'sesli' mecralarında yayınlanan 'Kültür Merkezi' programında andığımız filmlerin başında, tahmin edeceğiniz üzere, tam 47 yıldır aşılamayan bir klasik olarak, Mustafa Akkad imzalı, 1976 yapımı 'Çağrı' vardı.

Her izlenişinde yeniden heyecan dalgası yaratan filmin sırrı, zannediyorum teknik ve estetik kalitesinin yanında, İslam'ın doğuşuna yönelik ilk büyük çaplı epik film oluşudur.

Mustafa Akkad, gerek kamera önünde, gerek kamera arkasında dönemin şöhretler kadrosuyla çalışarak, unutulmaz bir film armağan etti beyazperdeye.

Yine Akkad imzalı bir başka film, bir başka klasik, 'Çöl Aslanı/Ömer Muhtar', işgalci İtalyan ordusuna karşı Libyalıların destansı direnişini anlatan epik bir eser olarak hala tazeliğini koruyor.

Ne yazık ki bugün İslam coğrafyasında işgal altında olan ülkeler yok değil; Suriye ve Filistin örneğinde olduğu gibi kimi fiziki işgal altındayken pek çok ülke de 'zihnen ve kültürel' olarak esaret altında.

Ramazan'da izlenecek filmler listemize Mecid Mecidi imzalı İran yapımı 'Hz. Muhammed' filmini de aldık.

2015 yapımı film, Hz. Peygamberin 12 yaşına kadar olan çocukluk yıllarına götürüyor izleyenleri.

Sinema sanatına getirdiği estetik dokunuşlarla bilinen Mecidi, bu filmde genel olarak Hollywood tarzı bir anlatım diline yaslansa da yer yer kendi sinemasına özgü estetik dokunuşlarla izlemesi hoş bir film çıkarıyor ortaya.

'Çocuk peygamber'in yüz değilse bile arka plan görüntüleriyle tasvir edildiği film, 'peygamberin tasviri' konusunda belli tartışmaları da beraberinde getirmişti.

Amerikan sinemasından bir filmle devam edebiliriz listemize...

1992 yapımı Malcolm X, umutsuz ve zor bir çocukluk geçiren, hapishanede karşılaştığı kişiler vasıtasıyla Müslümanlığı benimseyip adaletsizliklere başkaldıran Amerikalı siyahi Müslüman liderin hikayesini ele alan biyografi türünde bir film.

Spike Lee'nin yönetmen koltuğunda oturduğu film, hem biyografi türü sevenleri hem de örnek bir mücadele insanının hikayesine tanıklık etmek isteyenleri memnun edecek nitelikte.

Doğrusu listeye Türk sinemasından almak isteyeceğim örnekler de var.

Bunlardan ilki Yücel Çakmaklı imzalı 'Sahibini Arayan Madalya.'

1989 yapımı filmin senaryosunda edebiyatımızın büyük ustası Tarık Buğra imzası var.

Çakmaklı ve Buğra gibi iki dev ismi bir araya getiren film, Diyanet Vakfı'nın destekleriyle çekilmişti.

Filmde, 1. Cihan Harbi'nde Maraş'ın Fransızlar tarafından işgal edilmesiyle birlikte başlayan halk direnişi anlatılır.

Bugün depremle yıkılan Maraş, dün de düşman işgaliyle sarsılmış, ancak Anadolu halkı, sarsılmaz imanı ve birlik mücadelesiyle topraklarını düşmandan temizlemişti.

Maraş'ı kahraman yapan bu direnişin filmini izlemek, 'su uyur düşman uyumaz' ata sözünün kılavuzluğunda dünü, bugünü ve yarını tefekkür etmek açısından önemli.

Mesut Uçakan imzalı Reis Bey filmi de sinema tarihimizdeki yerini korumaktadır.

'Şairler Sultanı' Necip Fazıl Kısakürek'in aynı adlı piyesinden 1988 yılında beyazperdeye uyarlanan filmde, bir genci idama mahkum eden, ancak maktulün suçsuz olduğunun anlaşılmasının ardından vicdan azabıyla kıvranan bir ağır ceza hakiminin kendisiyle ve cemiyetle hesaplaşması anlatılır. Reis Bey, merhamet ve adalet üzerine düşünmemizi sağlayan güçlü bir sinema örneği.

Halit Refiğ'in unutulmaz filmlerinden biri olan 'Hanım'ı da özellikle anmak isterim.

1989 yapımı Hanım, sinemamızda özel bir eserdir.

Yıldız Kenter ve Eşref Kolçak'ın başrolde olduğu Hanım, yaşlılık, ölüm ve hayvan sevgisi gibi temalar etrafında dönen sıra dışı, eşsiz bir filmdir.

Filmdeki tasavvufi bakış açısı bize 'gönül eğitimi'nin, vefanın kıymetini öğretir; bir gölge gibi hayatımızdan silinip giden insani değerleri hatırlatır.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp