Top
14/09/2023

Batman'da Kardeşlik Mescidi

Batman'a hiç yolum düşmedi.

Şehirle özdeşleşmiş tarihi mekânlardan Hasankeyf'i, Bozıkan Kalesi'ni, El Rızk Cami'ni fotoğraflarından tanıyorum.

Şimdi, Batman'da inşa süreci başlatılan bir mescid fotoğrafı düştü önüme.

Daha doğrusu bir maket görseli...

Alışık olduğumuz mescid ve cami formundan farklı, geometrik yapısıyla dikkat çeken, kubbesi olmayan, kültür merkezi kimliği de taşıyan, pembe renkli bir tasarım...

Bu görselin peşine düşüyorum, ilave bilgiler ediniyorum.

Batman'ın merkezinde yer alan Atatürk Parkı'na inşa edilen proje Kardeşlik Mescidi adını taşıyor; 1,5 sene içinde tamamlanarak ibadete açılması planlanıyor.

Türkiye'de modern mimari anlayışla inşa edilen mescid sayısı artıyor.

Toplumsal hafızamız geleneksel formlara alışık olduğundan, modern üslupla yapılan camiler, mescitler kimi zaman yadırgatıcı olabiliyor.

Yine de günümüz mimarlarının sentez arayışı tabi karşılanabilir ancak bir şartla; ibadethanede hissedilmesi gereken manevi hazzın ve işlevselliğin 'mimarlık fetişizmine' kurban verilmemesi kaydıyla...

Batman'daki Kardeşlik Mescidi sade fakat ilgi çekici bir yapı.

Birbirinden bağımsız formların bir araya geldiği tasarım, havada duran ana küp bölümü, bağımsız minaresi, taş ve tuğlanın kullanılış biçimi ve pembe rengiyle tek tek ele alınabilecek ancak genel olarak bakıldığında bütünsel dil oluşturan detaylara sahip.

Su, toprak ve küp referansları üzerine temellenen tasarım, disiplinler arası üretimler yapan mimar ve sanatçı Celaleddin Çelik imzası taşıyor.

Şahsen tanımasam da Celaleddin Çelik adına aşinayım.

Şimdiye dek Yedikule Hisarı restorasyonu, Zeytinburnu Mozaik Müzesi gibi birçok önemli projeyle karşımıza çıkmış bir isim.

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nde mimarlık eğitimini tamamlamış, İstanbul Teknik Üniversitesi'nde yüksek lisans eğitimi almış, aynı zamanda Osmanlı-Türk geleneksel makam müziği kültürü içerisinde yetişmiş bir tanbur icracısı.

En çok hoşuma giden de bu oldu; bir mimarın aynı zamanda müzisyen olması...

Hasankeyf'teki kaya oyma mekânlardan, Artuklu kültürel mirasından ilhamla tasarlanan Kardeşlik Mescidi belki de bu yüzden ilk bakışta dikkatimi çekti ve bu yazıyı yazdırdı.

Çünkü mimari eserlerin bir dili, karakteri olduğu gibi müsikisi de vardır.

Farkında olmadan görselde işittiğim bu musiki olabilir mi?

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp