Top
Yalçın Bayer

Yalçın Bayer

ybayer@hurriyet.com.tr

22/02/2017

Referandum sürecinde cari giderler artıyor

Emekli Mülkiye Müfettişi Mahmut Eren böyle diyor; istediğimiz çalışma üzerine şunları anlatıyor: “Ancak Anayasa Değişikliği Teklifi’nin TBMM Başkanlığı’na sunulmasından ve ‘2017 Yılı Merkezi Yönetim Bütçesi’nin kabul edilmesinden sonra, yaklaşık iki aylık süre içinde ‘Merkezi Yönetim Bütçesi’nin cari transferler bölümünden yapılacak harcamaları artırıcı nitelikte çok sayıda düzenlemenin gerçekleştirildiği; yasa, yönetmelik ve Bakanlar Kurulu kararları şeklindeki gider artırıcı bu tarz düzenlemelerin halen sürdürülmekte olduğu görülüyor. Referandum sürecinde ve bütçenin kabulünden sonra yapılmış olmaları nedeniyle dikkat çeken son iki ayda gerçekleştirilmiş bazı düzenlemeler özetle şöyledir:

1- 2017 yılındaki tarımsal üretime yönelik faaliyetlerde TCZB; esnaf ve sanatkârlar içinde Halk Bankası aracılığıyla faizsiz/düşük faizli kredi verilecek.
Mart ayında KOSGEB/TUBİTAK projeleri kapsamında 10.3 milyar TL sıcak paranın (can suyunun) piyasaya gireceği ifade ediliyor. Çiftçilerce tarımsal ürünlerin sigortalanması için ödenmesi gereken primlerinin yarısı devlet tarafından karşılanacak.

2- İŞKUR aracılığıyla 2017’de ilk kez işe alınacak olan işçiler için işverenlere yıl içinde; işçi başına toplam (ayda) 773.8 TL destek ödemesi yapılacak.

3- Zorunlu Genel Sağlık Sigortası aylık primleri 53 TL’ye düşürülüyor, GSS borçları yeniden yapılandırılıp devletin de prim katkısı ile (işsizlik sigortası benzeri) Esnaf Ahilik Sandığı kuruluyor.

4- 30 yılın üzerinde hizmeti olduğu halde 30’u aşan yılları için ikramiye alamamış olan emekliler için yasa çıkarılıyor.

5- Emeklilere promosyon ödemeleri başlatılıyor.

6- Bazı önemli kuruluş, kaynaklar ve varlıkların (TCZB vb.) Türkiye Varlık Fonu’na aktarılması kararlaştırılıyor.

7- Belediye ve il özel idarelerinin gelirlerinden 4 ay borç kesintisi yapılmayacak.

8- Özel sektör işverenlerine SGK prim desteği artırılarak devam ettiriliyor.

9- 18.01.2017 gün ve 6770 sayılı Kanun’la af/kolaylık sağlanması niteliğinde bazı düzenlemeler getiriliyor. (Yapılandırmadan yararlanma, usulsüz bazı ödemelerin tahsilinden vazgeçme, borçlarını ödeyecek olanları Bankalar Birliği’ndeki listeden çıkarılması vb.)

10- Torununa bakan büyükannelere aylık ödeme getiriliyor.

Seçmene ‘kutlu’ olsun!


BALKANLAR'I İYİCE BİLMEDEN KONUŞMAMAK GEREKİR
LOZAN Mübadilleri Vakfı öncülüğünde bir araya gelen 42 mübadil örgütü, AKP Anamur Gençlik Kolu Başkanı Hasan Baki’nin Atatürk’ü ve Selanik’i hedef alan sözlerine karşılık şu açıklamayı yaptı: “Bu sözler çağdışı bir zihniyetin dışavurumudur. Atatürk’ün öncülüğünde kurulan çağdaş, demokratik ve laik Cumhuriyet’e karşı çirkin bir saldırıdır. Ancak, Türkiye’yi ortaçağ karanlığına sürüklemek isteyenlerin hevesleri kursaklarında kalacaktır. Türkiye’de aile kökenleri Osmanlı İmparatorluğu’nun eski sınırları içinde kalan; başta Selanik olmak üzere Yunanistan, Ege adaları, Bulgaristan, Romanya, Makedonya, Arnavutluk, Kosova, Bosna-Hersek ve diğer Balkan ülkelerinden gelenlerin nüfusumuz içindeki payı % 25’in üzerindedir. Bu ırkçı ifadeler başta Balkan kökenliler olmak üzere tüm Türk milletini hedef almaktadır. Kin ve nefret dolu bu ırkçı söylemi nefretle kınıyoruz. TCK’nın nefret ve hakaret suçları ile ilgili maddelerini hatırlatarak Cumhuriyet savcılarını göreve davet ediyoruz.”


KUNDAKLANAN OKUL BİNASI MANASTIRLI MEHMET EFENDİ'NİNDİ...
ZİVERBEY’deki Müjdat Gezen Sanat Merkezi’nin bulunduğu tarihi köşk için CHP İstanbul Milletvekili Bihlun Tamaylagil şöyle diyor: “1920’lerin sonunda bu köşk, Manastır’dan göç eden dedem zahireci Mehmet Efendi tarafından alınmış... Annem ve bizler burada doğduk. 1988’de, restore edilen köşkü müteahhit daha sonra Müjdat Gezen’e sattı. Cadde üzerinde eski FB başkanlarından Razi Trak’ın (İsmail Cem’in kayınpederi) ünlü Beyaz Köşk’ü, ortada bizimki, sokağın başında da film çekilen Müştak Bey’in köşkü vardı. Hâlâ gönül bağım vardır orada, yeğenlerim köşkün yanında oturuyor. Bizler Balkanlar’dan hangi anlayışla geldik, bugün ne oluyor? Referanduma hangi zorluklar altında gidiyoruz; demokrasimiz ne durumlara düşürüldü. Önceki sabah Müjdat Gezen’in yanındaydık, ona destek verdik. Onu yalnız bırakmayız.”


BİLİYOR MUSUNUZ?
‘HAYIR’ oyu vereceğini açıkladığı için MHP’den ihraç edilen milletvekili Ümit Özdağ’ın, “Diyanet şimdi de camilerin toplumsal barış, kardeşlik ve dayanışma içinde Allah’a ibadet yerleri olması için göstermesi gereken itinayı göstermiyor. Bazı imamlar camileri AKP il ve ilçe merkezleri gibi kullanmaya başlamışlardır. Mehmet Görmez artık görmeye başlamalıdır” dediğini...


OKUYUNUZ
KIBRISLI Rumların Enosis şımarıklığı yine su yüzüne çıktı. Bu Enosis şımarıklığı Akıncı gibi anlaşmaya, uzlaşmaya kilitli bir lideri bile isyan ettirdi. / Nevval SEVİNDİ

ESKİ Milli Eğitim Bakanı Metin Bostancıoğlu: TBMM’den geçen Anayasa değişikliğinin 8. maddesinde “Cumhurbaşkanı yürütme yetkisine ilişkin konularda Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarabilir” hükmü vardır. Bu yetki ile çıkarılacak Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi kanun mertebesindedir.


AŞIYI BEKLİYORUZ
EMEKLİ ve 70 yaşı aşmış karı-kocayız. Doktor tavsiyesi ile zatürre aşısı olmamız gerekiyor. Aşıyı bulmak için dolaşmadığım eczane kalmadı, aldığımız yanıt hep aynı; “Depolarda yok”... Bu aşıyı nereden bulabilirim? Hiç olmazsa bir yanıt verilmeli. / Müjdat MANDAL


GÜNÜN SÖZÜ: “KADIKÖY ilçesinde 200 bin dairemiz var; bunun 2.500’ü yıkıldı. Nüfus 460 bine düştü, ‘yenileme’ sonunda nüfusumuz 700 bine yükselecek. Kadıköy’ün bu şekilde yenilenmesi zor. Hazine ve askeriyenin arazileri satılırken, bir gelir beklenmemesi gerekir. Gelecek nesil de düşünülmeli. Ne yazık ki, kentsel dönüşüm konusu üzerinde sağlıklı düşünmüyoruz. Yenilenme yoğunluk artırılarak yapılıyor; artı kazandırdığı için bu müteahhit faaliyet hız kazandı. / Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt NUHOĞLU

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp