Top
Pervin Kaplan

Pervin Kaplan

pkaplan@htgazete.com.tr

29/06/2011

İTÜ, denizcilik eğitimi ile KKTC'de

ORTA Doğu Teknik Üniversitesi'nin (ODTÜ) ardından Türkiye'den ikinci üniversite İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) de, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde eğitime başlıyor. Bu yıl üç denizcilik programı açacak olan İTÜ, 90 öğrenci alacak. 2008 yılında Türkiye ile KKTC arasında imzalanan protokol ile İTÜ'nün KKTC'de kampus kurmasına karar verilmiş, geçen yıl da Bakanlar Kurulu kararı ile bu protokol onaylanmıştı. Tıpkı ODTÜ Kuzey Kampusu'nun kuruluşundaki gibi İTÜ'nün Ada'ya gitmesindeki amaç eğitimin kalitesinin artırılması ve Rum kesimine karşı eğitimin güçlendirilmesi.
İşte bu gerekçelerle Ada'ya kampus kurmasına bir hükümet politikası olarak karar verilen İTÜ, çalışmalarını tamamladı ve önümüzdeki tercih döneminde öğrenci alabilecek programlarını hazır hale getirdi. ÖSYS Yerleştirme Kılavuzu'na da giren İTÜ KKTC kampusunda eğitime başlayacak programlar da tıpkı İTÜ'nün ilk kuruluşundaki gibi denizcilikle ilgili mühendislik programları.
Bunlar Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği, Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği ve Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği. Her üç mühendislik programına da 30'ar öğrenci alınacak.
Öğrenciler eğitimlerine Gazimağusa Kampusu'nda başlayacaklar. Eğitim dili İngilizce olan bu programlar ücretli olacak. Hazırlık okulunun öğrenim ücreti 8 bin TL, bölümlerin yıllık ücretleri ise 10 bin 500 TL olarak belirlendi. Öğrencilerin yüzde 10'u tam, yüzde 30'u yarı burslu olacak. KKTC'li öğrencilere de yüzde 10 indirim yapılacak.
İTÜ-KKTC Rektörü Prof. Dr. Mustafa Yanalak, turizmin yanında eğitim adası olma hedefindeki KKTC'ye, İTÜ'nün 238 yıllık kalitesini götüreceklerini söylüyor. Yanalak, ilk olarak da İTÜ'nün kuruluşundaki gibi KKTC'de de denizcilik programları ile ilk eğitime başlama gerekçelerini ise şöyle açıklıyor:
"Her iki ülkenin coğrafi konumu, bölgesel ve küresel ihtiyaçlar dikkate alındı ve bunun üzerine denizcilik sektörüne hizmet eden programlar seçildi. İTÜ tarihine paralel olarak da İTÜ-KKTC ilk olarak denizcilik sektörüne uzman yetiştirecek. İTÜ'nün temeli olan 1773 yılında kurulan Mühendishane-i Bahr-i Hümayun da (İmparatorluk Deniz Mühendishanesi), gemi inşaatı ve deniz haritalarının yapılması konusunda uzman personel yetiştiriyordu."
İTÜ'nün Gazimağusa'daki ilk yerleşkesinden sonra eğitime geçmesi planlanan ikinci yerleşke Erenköy'de olacak. ODTÜ ve İTÜ'den sonra sırada Türkiye'den Ada'ya gidecek üçüncü bir üniversite daha var. Tıp ve tarım konusunda eğitim verecek program açacak olan Çukurova Üniversitesi.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp