Top
Pervin Kaplan

Pervin Kaplan

pkaplan@htgazete.com.tr

28/04/2014

MEB’in hatasını öğrenciler mi ödeyecek?

İKİ gün sürecek Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi’nin (TEOG) ikinci oturum sınavları bugün başlıyor. Yarın da 3 sınav yapıldıktan sonra süreç bitecek. Ancak görünen bu sistemin ‘hesaplama tartışmaları’ bitmeyecek. Özellikle mazeret sınavlarında ortaya çıkan eşitsizlik liselere yerleşme aşamasında çok gündeme gelecek. Çünkü geçen kasım ayında yapılan sınavlarda Matematik’te 2, Fen’den ise bir soru iptal edilmesine rağmen mazeret sınavlarında soru iptali olmadı. İşte bu durum öğrenciler arasında puan eşitsizliği yarattı.
Bu sistemde sınavdaki tüm soruların değeri 5 puan üzerinden hesaplanırken, iptal edilen bir soru yüzünden Fen ve Teknoloji sınavındaki bir sorunun değeri yaklaşık 5.26 oldu. 2 sorusu iptal edilen Matematik sınavında ise bir sorunun değeri yaklaşık 5.5556 oldu. Mazeret sınavlarında ise iptal edilen soru olmadığı için soruların getirdiği puanların değeri değişmedi, 5 puan olarak kaldı.
Asıl sınava giren ve yanlış yapan öğrenciler ise iptal edilen bu sorular yüzünden mazeret sınavına katılan öğrenciye kıyasla daha fazla puan kaybına uğradı.
Örneğin geçtiğimiz kasım ayında Fen ve Teknoloji sınavına giren ve bir yanlış yapan öğrencinin bu hesaplama sistemi yüzünden puanı 94.7368 olurken, soru iptali olmayan mazeret sınavına giren ve bir yanlış yapan öğrencinin puanı ise 95 oldu. Yine iptal edilen 2 soru yüzünden 18 soru olarak değerlendirilen Matematik sınavına geçtiğimiz kasım ayında giren ve bir yanlışı olan öğrencinin puanı 94.4444 iken mazeret sınavında 1 yanlışı olan öğrencinin puanı 95 oldu.
Bunlar öğrencilerin okullardaki notları olarak karnelerine yansıdı. Ancak bu iki testin katsayısı 4. Ağırlıklandırılmış puanlar oluşturulurken bu katsayı dikkate alınacak ve öğrencilerin uğrayacağı puan kayıpları daha da yüksek olacak.
Aileler haklı olarak çocuklarının okul notlarında en az 0.05 puan kaybettiğini söyleyerek, Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) başvurdu. İptal edilen soruların doğru kabul edilerek, hesaplamanın bu şekilde yapılmasını istedi. Ancak yanıt alamadılar. Şimdi birçok yerleştirme puanı hesaplamasında bu hata düzeltilmezse dava açacaklar.
Oysa MEB, tıpkı ÖSYM’nin üniversite sınavlarında yaptığı hesaplama sistemini kullansa yani iptal edilen soruları tüm öğrenciler doğru olarak kabul etse bu hata giderilecekken, bakanlığın hazırladığı hatalı soruların cezası öğrencilere ödetiliyor. Hatalı soruyu hazırlayan bakanlık uzmanları ama puan kaybedip, ceza alan öğrenciler.
Benzer bir hesaplama sıkıntısı din dersinden muaf öğrenciler için de geçerli.
Son SBS’nin iptal gerekçesinin de benzer hesaplama hatası yüzünden iptal olduğunu hatırlayalım. Umarız MEB, bu kez hatasını yargıdan önce düzeltir.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp