Top
Pervin Kaplan

Pervin Kaplan

pkaplan@htgazete.com.tr

28/03/2013

Din sorusu yerine sosyoloji, psikoloji ve mantık

ÖSYM, 2013 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) Kılavuzu'nu üçüncü kez değiştirdi. Bu kez değişikliğin nedeni üniversite sınavlarına konması tartışmalara neden olan din soruları. 5'i Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nda (YGS) 8'i de Lisans Yerleştirme Sınavları'nda olmak üzere bu yıl ilk kez üniversite sınavlarına giren gençlere, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden soru yöneltilmesine karar veren YÖK, önce tüm öğrencileri bu soruları yanıtlamakla yükümlü kılmıştı. Ancak bu köşede de defalarca dile getirildiği gibi bu dersi kendi müfredatlarına göre işleyen ve muaf tutulan öğrencilerin olduğu hatırlatılarak, tüm öğrencilerin bu sorulardan sorumlu tutulmasının "eşitlik ilkesine" aykırı olduğu belirtilmiş, azınlık okullarında okuyan öğrencilerin velilerinin dava açacakları, bu durum dikkate alınmadan sınav yapıldığında da iptal edileceği vurgulanmıştı.
Sonunda YÖK, yaptığı hatayı görerek geri adım atmıştı. Önce YGS'deki 5 din sorusu yerine bu dersi farklı müfredatla işleyen ve muaf olan öğrencilerin alternatif felsefe sorularını çözebileceklerine ilişkin düzenleme yaptı. Şimdi "alternatif soru" düzenlemesini LYS için de yaptı. ÖSYM de bu düzenlemeyi dikkate alarak kılavuzu yeniledi.
15 Haziran Cumartesi günü yapılacak Sosyal Bilimler Sınavı'nda (LYS-4) Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden 8 tane soru yer alacak. Bu sorulara yer açabilmek için LYS-4'te soru sayılarında değişiklik yapıldı. Geçen yıl Coğrafya 2 testinde 16 olan soru sayısı 14'e, felsefe grubu başlığında toplanan psikoloji, sosyoloji ve mantık sorularının sayısı da 10'ardan 8'e düşürüldü. Felsefe grubunun içine "din soruları" da ayrı bir başlık olarak kondu.
Halkla ilişkiler, iletişim, tarih gibi yükseköğretim programlarının tercih edilmesinde kullanılacak olan Türkçe Sosyal Puanları'nın (TS) oluşmasında etkili Sosyal Bilimler Sınavı'nda (LYS-4) din soruları yerine alternatif olarak psikoloji, sosyoloji ve mantık soruları yanıtlanacak. Din sorularından sorumlu olmayan öğrenciler din soruları yerine 3'er tane psikoloji ve sosyoloji ile 2 şer tane de mantık sorusu çözecek.

DAVADA SONUÇ BEKLENİYOR
Bu yıl üniversite yerleştirme puanları hesaplanırken okul başarısı yerine 'bireysel başarının' yani okul notlarının kullanılmasına karar verildi. Bu karara ilişkin önce Galatasaray Lisesi'nden 44 öğrenci Danıştay'a yürütmenin durdurulması istemiyle başvurdu. Ardından da Amerikan Robert ve Üsküdar Amerikan liseleri öğrencileri. Henüz yargı bu konuda karar vermedi. Yaklaşık 2 milyon genç davanın sonucunu merakla bekliyor. Ancak Galatasaraylı öğrencilerin avukatı Aziz Demir, kararın haziranda yapılacak LYS'ler öncesinde verilmesinin beklendiğini ve yine okul başarısının kullanılması kararının çıkmasını beklediklerini söylüyor.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp