Top
Pervin Kaplan

Pervin Kaplan

pkaplan@htgazete.com.tr

27/02/2012

'Mesleki eğitim liseye bırakılsın'

İKİ gün Milli Eğitim Bakanlığı'nın Antalya'da düzenlediği Mesleki ve Teknik Eğitim Çalıştayı'ndaydım. Aralarında akademisyen, sivil toplum kuruluşu ile sektör temsilcileri ve bürokratların bulunduğu yaklaşık 300 kişi, mesleki eğitimin nasıl olması gerektiğini tartıştı. Henüz çalıştay sonuç raporu çıkmadı ama komiteler raporlarının özetini çalıştayın kapanışında sundu.
Komitelerden çıkan en önemli sonuç ilköğretimden itibaren temel eğitimde kalitenin sağlanması, mesleki eğitim ve yönlendirmenin ilköğretimde olmaması yönünde oldu. Mesleki eğitimin sorunlarının tartışıldığı iki komiteden birinin raporu 9 ve 10. sınıflarda da temel becerilerin verilmesi, mesleki eğitim becerilerinin 11 ve 12. sınıflara taşınması yönündeydi. Aynı konuyu 4+4+4 formülüne göre inceleyen diğer komite, ilk 4'te ve ikinci 4'ün ilk 2 yılında temel eğitimin sürmesini, son 3. yılında meslek tanıtımı yapılmasını, son yılda yani 8. sınıfta öğrencilerin istek ve yeteneklerine göre mesleki ve akademik eğitime yönlendirilmesini istedi. Komitenin son 4 dönem için yani lise bölümüne getirdiği öneri liselerin mesleki ve genel eğitim olarak ayrılması, ancak geçişlere izin veren kredili sistemin uygulanması, 9 ve 10. sınıflarda temel eğitimin sürmesi, mesleki eğitim alan öğrencilerin 11. sınıfta haftanın üç gününü, son sınıfta da tümünü işyerlerinde geçirmesi.
Diğer öneriler arasında pilot uygulama yapılmadan ve sektörle işbirliğine gidilmeden program açılmaması, akreditasyon kurumu oluşturularak, sertifikasyon uygulamasına geçilmesi, okullarda sivil toplum kuruluşları ile sektör temsilcilerinin bulunduğu "yönetim modeli" kurulması, meslek lisesi kuran ya da stajyer alan özel sektöre teşvik verilmesi yer aldı.
En yaratıcı öneri meslek liseleriyle ilgili toplumda oluşan önyargıyı yok etmek için okulların adını "Sağlık, Teknoloji, Turizm, Tarım Koleji" olarak değiştirmek oldu.
İki gün süren bu çalıştayda Meclis'e sunulan teklifin aksine kimse 10 yaşında "çırak yetiştirilmesi"ni istemedi, tersine bu okullarda kalitenin yükseltilmesi için temel eğitimin sürmesi, okullara matematik ve fen derslerinin konması önerildi.
Bu arada "kesintili" ve "kesintisiz" eğitimle ilgili kavram kargaşasına Eğitim Reformu Girişimi (ERG) dikkat çekti. ERG, kesintisiz temel eğitimin çocukları farklı eğitim program ve okul türlerine ayırmadan "temel eğitim" olarak sürmesi olduğunu vurgularken, teklifte örnek gösterilen ABD, İngiltere ve Kanada'da öğrencilerin 1 6 yaşına kadar mesleki eğitime yönlendirilmediklerini, öğrencilerin farklı yetenekleri aynı program içinde seçmeli derslerle aldıklarını hatırlattı.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp