Top
Pervin Kaplan

Pervin Kaplan

pkaplan@htgazete.com.tr

26/09/2011

Milletvekillerine 'eğitim' mektubu gidecek

BİR ülkenin sosyoekonomik kalkınmasının sürdürülebilmesi, demokratikleşme ve insan hakları için eğitim sisteminde de sorunların çözülmüş olması gerekir. Oysa Türkiye'de en fazla çözümün beklendiği konular eğitim sisteminde. Bunların başında da bir türlü öğrenmenin gerçekleşememesi geliyor. Bir ülkenin 15 yaşındaki çocuklarının yüzde 42'si basit matematik problemlerini çözemiyorsa, yüzde 25'i okuduğunu anlayamıyorsa, yüzde 30'u günlük hayatta karşılaşabileceği fen ve teknolojiyle ilgili problemleri çözme becerisine sahip değilse kim o ülkede "parlak" bir gelecekten söz edebilir? Temel becerilere sahip olmayan bireyler toplumsal ve ekonomik yaşama nasıl katılabilir ya da nasıl katkı sağlayabilir?
İşte bu soruları soran sivil toplum kuruluşları da eğitimdeki sorunların çözümünde tüm milletvekillerinde duyarlılık ve çaba oluşturmak, onları harekete geçirebilmek için özel bir mektup hazırladı. Bu mektup TBMM'nin açılacağı 1 Ekim günü milletvekillerinin eline geçecek. Eğitim Reformu Girişimi'nin (ERG) eğitim sisteminde öncelikli olarak ele alınması ve çözülmesi gereken sorunları anlatan bu mektubunda amaç tüm vekillerin elini taşın altına koymasını sağlamak.
Hazırlanan mektupta eğitimde çözülmesi gereken sorunlar 5 ana başlıkta özetleniyor. Bu sorunların başında eğitim sisteminin temel becerileri kazandırmaktan uzak olması geliyor. İkinci sorun olarak bu becerileri ve öğrenmeyi sağlayacak öğretmenlerin gerektiği biçimde eğitilmemesi, desteklenmemesi ve sistemin eşitlikten uzak oluşu var. Üçüncü başlıkta okula devamların sağlanamamasına dikkat çekilerek, okulların açık olduğu her gün 2 bin gencin liseyi terk ettiği bilgisi yer alıyor. Dördüncü başlıkta merkezi sınavlara dayanan sisteminin okulun önemini yok etmesine izin verilmesi ve son olarak da eğitime yeterince kaynak ayrılmaması eleştiriliyor.
Bu mektupla birlikte her vekilin eline bir de seçildiği il için özel hazırlanmış okula katılım, okulu terk, öğretmen, derslik açıkları gibi "eğitimde ne durumda olduğunu" anlatan bir de "il gösterge kartı" geçecek. Böylece her vekil seçildiği ilin eğitimde ne durumda olduğunu ve yapılması gerekenleri de görmüş olacak.
Bakalım bu mektup ve kartlar tüm milletvekillerinde "eğitim duyarlılığı" yaratabilecek mi?

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp