Top
Pervin Kaplan

Pervin Kaplan

pkaplan@htgazete.com.tr

24/12/2012

YÖK’e ilk dava Galatasaraylı öğrencilerden

Bu yıl üniversite sınavına girecek öğrencilerin yerleştirme puanları hesaplanırken okulun tüm öğrencilerinin sınavda gösterdikleri başarının dikkate alınması anlamına gelen Ağırlıklandırılmış Ortaöğretim Puanı (AOBP) yerine Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) kullanılacak. İşte YÖK’ün bu düzenlemesine Galatasaray, Kabataş Erkek, İstanbul (Erkek), Amerikan Robert Lisesi öğrencilerinin yürütmenin durdurulması talebiyle dava açacaklarını duyurmuştuk. İlk dava dilekçelerini hazırlayan okul Galatasaray Lisesi oldu.

40’ın üzerinde öğrencinin avukatları Aziz Demir, Selma Demir ve Şeyda Çağlayan bugün öğrenciler adına Danıştay’a dilekçelerini veriyor. Sırada İstanbul dışında başka okulların öğrencileri var. Öğrenciler yürütmenin neden durdurulması gerektiğini şöyle anlatıyor: Kazanılmış hakların geriye işletilmesi mümkün değildir ve Anayasa’ya aykırıdır. Okul başarısı yerine bireysel başarının kullanılacak olmasının yasal dayanağı kamuoyunda 4+4+4 eğitim yasası adıyla tanınan ve geçtiğimiz nisan ayında yürürlüğe giren 6287 yasa.

Ancak bu yasa şu anda liselerdeki öğrencileri kapsamıyor. Çünkü Türkiye’nin derece yapan bu öğrencileri okullarını “sınavlardaki başarıları” nedeniyle bu yasadan önce seçti. Onlar seçimlerini yaptıklarında böyle bir yasa yoktu. Bu nedenle okul başarısının yerleştirme puanlarında kullanılması bu öğrenciler için kazanılmış bir haktır. Ancak yasanın çıktığı tarihten sonra liselere kayıt yaptıran öğrenciler bu yasa kapsamındadır. Bu görüşe dayanak olarak da aynı kanuna geçici madde olarak eklenen ve meslek lisesi mezunlarına “ek katsayı verilmesi” uygulamasının devamını sağlayan düzenleme gösteriliyor. Bu düzenlemeyle bu okulların öğrencileri uygulamadan muaf tutulmuş ve ek puan almış oluyor.

Okullar arasında farklılıkların da dikkate alınması isteniyor. Örneğin genel bir lisede tüm dersler Türkçe okunurken ve bir tek dil zorunluyken, Galatasaray gibi yabancı dilde eğitim yapan okullarda Fransızca, İngilizce, Latince zorunlu, İtalyanca seçmeli olmak üzere 4 dil eğitimi veriliyor. Üstelik Galatasaray’da fizik, kimya ve biyoloji, geometri Fransızca işleniyor. Aynı müfredatı takip etseler de bu öğrencilerin dersleri daha ağır oluyor ve aldıkları notlar da herhangi bir liseye göre daha düşük kalıyor. İstanbul Kültür Üniversitesi Ar-Ge Merkezi Yöneticisi Burak Kılanç’ın yaptığı çalışma da dilekçeye ekleniyor.

İstanbul (Erkek) Lisesi öğrencilerinin puanları dikkate alınarak yapılan çalışmada eğer AOBP yerine OBP kullanılmış olsaydı geçen yıl Boğaziçi’ne giren 35 öğrenciden yalnızca 17’sinin bu okula yerleşebileceği gösteriliyor. Başarılı öğrencilerin tercih ettiği bu okulların okul başarısı yerine bireysel başarı kullanılmasıyla birlikte önemlerini yitireceği de dikkat çekilen başka bir nokta.

Geçen yıl da açtıkları davayla bireysel başarı yerine okul başarısının yerleştirme puanlarında kullanılmasını sağlayan Galatasaraylı öğrenciler, yine yargının yürütmeyi durdurma kararı vereceğini düşündüklerini söylüyor. Öğrenciler, “YÖK ve ÖSYM’nin hatalarını hep yargı düzeltiyor. Yine yargıya güveniyoruz” diyor.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp