Top
Pervin Kaplan

Pervin Kaplan

pkaplan@htgazete.com.tr

23/06/2012

Yanlıştan dönüldü

YÜKSEKÖĞRETİME Geçiş Sınavı’na giren 1.8 milyon gençten ikinci aşama sınavlarına hazırlananlar son 4 haftayı “kaybettikleri” ve “kazandıkları” puanları hesaplayarak geçiriyor. Bir gün üniversite yerleştirme puanlarında okulun başarısının kalktığını okuyorlar, ertesi gün ise yeniden okul başarısına geri dönüleceğini. Neyse ki yarısı tamamlanan ve son ikisi de bugün ve yarın gerçekleştirilecek olan Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) öncesinde yapılan yanlışlıktan dönüleceği anlaşıldı. LYS’lere iki hafta kala önce okulların başarısının, üniversite yerleştirme puanlarının oluşmasındaki etkisi kaldırıldı.

Çünkü 4+4+4 olarak tanımlanan yasanın içinde bundan sonra üniversite yerleştirme puanları hesaplanırken, yalnızca Ortaöğretim Başarı Puanı’nın (OBP) yani öğrenci başarısının geçerli olacağına ilişkin bir madde de geçmişti. ÖSYM, buna dayanarak, kılavuzu yeniledi ve bu yıl sınava girecek öğrencilerin yerleştirme puanlarında okulların başarısını dikkate alan ağırlıklandırmadan vazgeçildiğini açıkladı. Artık sadece diploma notlarına bakılacaktı. Bu değişiklik “öğrencileri gafil avladı” çünkü sınav başarısı yüksek Anadolu ve fen liselerindeki öğrenciler 16 puana kadar varan kayıplara uğruyordu. Örneğin eğer geçen yıl bu düzenleme olsaydı İstanbul Lisesi’nden Boğaziçi’ne giren 35 öğrenciden yalnızca 17’si bu üniversiteye girebilecekti.

O zaman da “yarışarak girdikleri” bu gözde okullarda okumanın ne anlamı kalmıştı? Hem öğrencilerin hem de velilerin “oyunun bitmesine haftalar kala” kuralların değişmesinden moralleri bozuldu. İşte bu yanlışı gören ve tepkileri dikkate alan AK Parti, TBMM Başkanlığı’na sunduğu “Torba Yasa teklifine” tekrar puanların hesaplanmasında okul başarısını dikkate alan AOBP’nin geçerli olacağına ilişkin madde ekledi. Okulların tüm öğrencilerinin YGS’de gösterdikleri başarıya göre Ortaöğretim Başarı Puanı’nın ağırlıklandırmasını öngören Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı (AOBP) yani okulun başarısı da puanlara yansıtılacak. Bu yasa değişikliğinin önümüzdeki hafta TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmesi bekleniyor.

Bireysel başarıyı dikkate alan OBP ise 2013’ten itaberen geçerli olacak. Sınava sayılı günler kala yapılan değişikliğin adil olmadığı konusunda herkes hemfikirdi ve adayların da sınav öncesi gerginlik yaşamalarının önüne geçildi. Ancak bireysel başarı geçmişte uygulandığında Anadolu ve fen liselerinin boşalmasına yol açtığı için ağırlıklandırma geldi. Bu nedenle gelecek yıl yaşama geçirilmesi planlanan bu uygulamanın “çift diploma”, “şişirilmiş notlar” gibi gerçekleri de hatırlayarak, tartışılmadan uygulanmaya konmaması gerekiyor.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp