Top
Pervin Kaplan

Pervin Kaplan

pkaplan@htgazete.com.tr

23/05/2011

MEB'in 'alan dışı' öğretmen atama bilmecesi

Milli Eğitim Bakanlığı önümüzdeki ay atayacağı 30 bin öğretmen için yayımladığı başvuru kılavuzunda "dikkat çekmeyen" bir düzenleme yaptı ve iki öğretmenlik kadrosunu "alan dışı atamaya" açtı. Bunlardan biri bin 327 kontenjanlı rehber öğretmenlik, diğeri de 855 kontenjanlı teknoloji ve tasarım alanı öğretmenliği kadroları. Bakanlık taban puan şartı olmayan bu kadrolara alan mezunlarının atamalarını yaptıktan sonra boş kontenjanlara da "alan dışı" atamalar gerçekleştirecek.
Rehber öğretmenlik kadrosuna felsefe ve sosyoloji bölümleri mezunları, teknoloji ve tasarım öğretmenliği kadrolarına da büro yönetimi ve sekreterlikten, grafik ve fotoğrafa, muhasebe ve finanstan yiyecek ve içecek hizmetlerine kadar sıralanan 22 alandan mezunun atamaları yapılacak.
Bu iki daldaki atamalarda öğretmenlik yapabilmek için gereken pedagojik formasyon şartı aranmayacak. Bakanlık onların bu mesleki eksikliklerini atamalarını yaptıktan sonra hizmet içi eğitim ile gidermeyi planlıyor. Ama bir şartı var: "2010 ya da 2009 KPSS10 taban puanınız 75 olsun" diyor.
Yani bu mezunların KPSS'de öğretmen adaylarının girdiği Eğitim Bilimleri Sınavı'na katılmış olması ve bu sınavdan da 75 taban puan alması şartını arıyor. Bakanlık bu atama ayrıcalığını yalnızca bu yıla özgü bir defalığına yapacağını vurguluyor.
Sorular da başlıyor zaten:
Eski Eğitim Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer'in söylediği gibi neden alan dışı atama yapılacağı bilgisi kılavuzun yayınlandığı gün yapılıyor? Dinçer, "Pedagojik formasyonu olmayan biri alan dışı atama yapılmadığını bile bile neden öğretmenlerin girdiği Eğitim Bilimleri Sınavı'na girer? Yoksa birileri bazı kişilere bu yıl alan dışı atama yapılacağı ve şartın da bu olacağını uyardı, sınava girmelerini mi söyledi? Üstelik şartı aranan KPSS 2010 kopya skandalı nedeniyle iptal edildi ve tekrarlandı. Demek bu öğretmen atamasında çok önceden pedagojik formasyon istenmeden de öğretmen alınacağı birilerinin kulağına fısıldanmış. Üstelik pedagojik formasyon aranmadan öğretmen atamaya kalkışılması bir hatadır. Teknoloji ve tasarım öğretmeni olarak konaklama hizmetlerinden mezun olanı bile atayacaklar. Dava açacağız" diyor.
Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği ise sosyoloji ve felsefe mezunlarını rehber öğretmen olarak atamaya hazırlanan MEB'e Danıştay'da dava açtı. Başkan Tuncay Ergene, rehber öğretmenliğin bir uzmanlık olduğunu söyleyerek, bu alana alan dışı atama yapılamayacağını söylüyor. Ergene bugün Türkiye genelinde öğrenci ve akademisyenlerle birlikte "mesleğimize sahip çıkalım" eylemi yapacaklarını belirtiyor.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp