Top
Pervin Kaplan

Pervin Kaplan

pkaplan@htgazete.com.tr

22/12/2011

Fransız üniversitelerine 'İfade özgürlüğüne sahip çıkın' çağrısı

6 Fransız lisesinin Fransız müdürü 150 yıllık tarihe sahip geçmişlerinde ilk kez bir protesto mektubu yayımlayarak, bugün Fransa Parlamentosu'nda görüşülecek "Ermeni soykırımı"nı tanımayanlara hapis ve para cezası öngören yasa tasarısına karşı çıktıklarını açıkladı. Yazdıkları mektupları milletvekilleri ve senatörlere gönderirken, Le Monde ile Le Figaro'da da ilan vererek yayımlattılar. Bu kez de Galatasaray Üniversitesi, Fransız üniversitelerine mektup yazarak, "Düşünce özgürlüğüne sahip çıkın" çağrısı yapacak.
Uluslararası anlaşmayla Türk ve Fransız hükümetleri tarafından kurulan ilk Türk yükseköğretim kurumu olan Galatasaray Üniversitesi de hazırlanan yasa tasarısına tepkisini hem mektup hem de senato kararıyla bugün açıklayacak. Üniversite senatosu bu konuyla ilgili toplanacak ve onaya sunulan tasarının "ifade özgürlüğü"nü sınırladığını açıklayarak kınayacak.
Ayrıca üniversite yönetimi eğitim faaliyetleri konusunda ortak bir konsorsiyum oluşturduğu 40 Fransız üniversitesine de bu yasanın onanmasının "düşünce ve ifade özgürlüğüne aykırı olduğunu" anlatan bir mektup gönderecek. Fransız üniversiteleri "ifade özgürlüğüne sahip çıkmaya" çağırılacak. Bu mektupta yasanın kabul edilemez olduğu vurgulanacak, ifade özgürlüğüne aykırı olduğunun altı çizilecek, Fransa'nın genel özgürlük değerlerine uymadığı, böyle bir yasa çıkararak, Fransa'nın kendi özgürlük değerlerini de inkâr ettiği anlatılacak.
Bu mektup Galatasaray Üniversitesi ile birlikte konsorsiyumun başkanlığını yürüten Paris l Panthéon-Sorbonne Üniversitesi'ne gönderilecek. Üniversite Galatasaray'ın mektubunu konsonsiyumda yer alan 40 üniversitenin yönetimine ulaştıracak.
Bu mektubun üniversitelerin yanı sıra iki alıcısı daha olacak. Bunlardan biri Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppé bir diğeri de eski Fransa Anayasa Mahkemesi Başkanı, Fransa'da ölüm cezasını kaldıran eski Adalet Bakanı ve halen senatör olan Prof. Dr. Robert Badinter olacak.
Mektuplarda Voltaire Montesquieu ve Descartes'ın da aralarında yer aldığı Fransız düşünürlerin görüşlerine yer verilerek, "düşüncenin ifade edilmesinin" Fransa'da nasıl yasaklanabildiğini sorulacak.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp