Top
Pervin Kaplan

Pervin Kaplan

pkaplan@htgazete.com.tr

22/07/2012

Kontenjanlarda sözel öğrencilerine büyük haksızlık var

GEÇEN yıl adaylar "şifre skandalı" stesini yaşadılar bu yıl ise yerleştirme puanlarıyla ilgili hesaplama sistemindeki belirsizlikleri. Çünkü sürekli hesaplama sistemi değişti. Yerleştirme puanlarına bir gün okul başarısının ekleneceği, ertesi gün de kaldırılacağı kararları alındı. Bu nedenle ÖSYM de sürekli kılavuz yeniledi. LYS'lere iki hafta kala başlayan bu belirsizlik sonunda Danıştay'ın 17 Temmuz'da bireysel başarının puanlara yansıtılmasını öngören son YÖK kararını iptaliyle son buldu. YÖK, bu karara itiraz etmeyince yerleştirme puanlarını bireysel başarıya yani Ortaöğretim Başarı Puanı'na (OBP) göre hesaplayan ÖSYM, bu kez aynı puanları sil baştan Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı'na (AOBP)göre hesaplamak zorunda kaldı. İki gün içinde de sınavlarda okulun tüm öğrencilerinin başarısına göre puanların ağırlıklandırıldığı sonuçlar açıklandı. Bu seneye damgasını vuran AOBP gerginliği de önümüzdeki sene sınava girecek adaylara kaldı. ÖSYM, YGS ve LYS yerleştirme puanlarını açıkladı ancak tercihlerde kullanılacak kılavuzu aynı gün yayımlayamadı. İlk kez bu yıl tercihlerde kullanılacak puan kılavuz olmadan açıklandı.

Bugün başlayan yazı dizimizde sizlere LYS ve YGS sonuçlarınıza göre tercih yaparken hangi noktalara dikkat etmeniz gerektiğini anlatacağız. Üniversitelerin kontenjanları, katsayının kaldırılması başta olmak üzere değişen konularda bilgi vereceğiz. Bugün YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya gibi üniversite rektörleri de tercihlerle ilgili tavsiyelerde bulunacak. Hazırladığımız örnek tercih tabloları size tercihleriniz konusunda fikir verecek.

Unutmayın ki; iyi bir tercih listesi hazırlamak da sınavdan aldığınız puanlar kadar önemli olacak.


ÜNİVERSİTE TERCİHLERİ YARIN BAŞLIYOR

Adaylar için üniversite tercih süreci yarın başlıyor. Bu süreç 3 Ağustos Cuma gününe dek sürecek

Üniversitelerin kontenjanları bu yıl 937 bin 676'ya ulaştı. Ancak en büyük artış sayısal ve eşit ağırlık puanlarıyla tercih yapacak öğrenciler için oldu. Buna karşın zaten üniversitelerde en az kontenjana sahip sözel öğrencilerinin tercih edeceği programlarda kontejanlar azaldı. Geçen yıla göre bu programların kontenjanları 253 kişi azaldı


HER yıl olduğu gibi bu yıl da kontenjanlar açısından en şanssız grubu liselerin sözel bölümlerinden mezun olan öğrenciler oluşturuyor. Her yıl kontenjanları çok sınırlı sayıda artan Türkçe Sosyal (TS) puanlarıyla öğrenci alan bu programlarda bu yıl artış yerine azalma görülüyor. Geçen yıl 47 bin 541 kontenjana sahip TS puanıyla öğrenci alan programların bu yıl alacakları öğrenci sayısı 47 bin 288 olarak belirlendi. Geçen yıla göre programların kontenjanları 253 kişi azaldı.

Devlet, vakıf ve KKTC üniversitelerinin kontenjanlarında YÖK bu yıl rekor artış yaptı. Kontenjan 937 bin 676'ya ulaştı. Ancak bu artış bazı programlara hiç yansımadı. Tıpkı Reklacılık, Coğrafya, İletişim, Medya ve İletişim, Sinema, ve Televizyon, Türkçe öğretmenliği, Türk Dili ve Edebiyatı programlarında olduğu gibi. Bu nedenle bu yıl TS puanlarıyla tercih yapacak öğrenciler hem kontenjan nedeniyle hem de katsayının eşitlenmesi yüzünden eşit ağırlık öğrencilerinin de bu programları tercih edeceğini unutmayarak, dikkatli olmak zorunda.

EN ŞANSLILAR SAYISALCILAR

Tercih yapacak öğrenciler arasında en şanslı grubu liselerin matematik-fen alanlarından mezun olan sayısal puanlarıyla tercih yapacak öğrenciler oluşturuyor. Matematik Fen (MF) puan grubundan 4 puan türü ile tercih yapacak bu öğrenciler için geçen yıl ayrılan kontenjan 151 bin 868 iken bu yıl 9 bin 788 artış oldu ve programların kontenjanları 161 bin 956'ya ulaştı.

Türkçe Matematik (TM puanıyla tercih yapacak öğrenciler için üniversitelerde ayrılan kontenjan ise 129 bin 979 oldu. Geçen yıl bu kontenjan 117 bin 172 olmuştu.

Sınav sonuç belgesini doğru yorumlayın, ilk tercihte ilk doğru adımı atın

YARIN adaylar için üniversite tercih süreci başlıyor. Ancak tercih işlemlerinize başlamadan önce yapmanız gereken elinize geçen Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ve Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) puanlarınıza da yer veren "2012 LYS Sonuçları-YGS ve Yerleştirme Puanları Dahil" başlıklı sonuç belgenizdeki bilgileri doğru yorumlamak.Çünkü tercih işlemlerinizi bu belgeye göre gerçekleştireceğinizin için hata yapmamalısınız.

TC kimlik numaranız ve kişisel şifrenizle ÖSYM'nin internet sitesinden edindiğiniz bu belgede sizin yerleştirme puan bilgileriniz ve meslek lisesi öğrencisiyseniz aynı zamanda da ek puan aldığınız sonuçlarınız ve başarı sıranız da yer alıyor.

YERLEŞTİRMEDE KULLANILACAK PUANLAR

İşte bu belgede yer alan verileri LYS sonuçlarına göre MF-1 ve MF-4'te Türkiye birincisi olan Abdullah Coşkun'un sınav sonuç belgesi üzerinden inceleyeceğiz. Siz de kendi sınav sonuç belgenizi bu verileri kullanarak, yorumlayabilirsiniz.

İLK BÖLÜM: Kimlik numarası ile ad ve soyadınızın altında yer alan bölümde LYS'de girdiğiniz testler ve bu testlerde yaptığınız doğru ve yanlışlar gösteriliyor. Abdullah'ın belgesinde gördüğünüz gibi burada net sayınız değil, yalnızca doğru yanlış sayılarınız bulunuyor. Puanlarınız netler üzerinden hesaplandı.

İKİNCİ BÖLÜM: İlk bilgi "Diploma Notu"nu gösteriyor. Bu not sizin lisede okuduğunuz süre içindeki notlarınızdan hesaplandı. Bu notun en büyük değeri 500. "Ortaöğretim Başarı Puanı" yani OBP diploma notundan yola çıkılarak hesaplanır. Öğrencinin öğrenim gördüğü lisesindeki başarı sırasını ifade eder. Sonraki bölümde yer alan "AOBP SÖZ", "AOBP SAY" ve "AOBP EA" ; bunlar sözel, sayısal ve eşit ağırlıkta Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı'nı (AOBP) gösterir. Bu da okulunuzdaki arkadaşlarınızın sınav başarılarının ağırlandırılmasıyla oluşur. sınav başarılarına göre ağırlıklandırılmasıyla bulunur. AOBP'nın en yüksek değeri 500'dür. "Okul Türü Kodu", "Alan Kodu" öğrencinin mezun olduğu okulu ve alanı gösterir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM: Belgenin sol tarafında başında da "Sınav Puanları ve Başarı Sıraları" yazan bölümde Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ile Lisans Yerleştirme Sınavları'nın (LYS) puan türlerini, puanlarını ve başarı sıraları yer alıyor. Bu bölümdeki puan ve başarı sıraları tercihlerinizde kullanılmayacak. Çünkü ağırlıklandırılmış değiller.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM: Tercihlerinizde başında "Yerleştirme Puanları ve Başarı Sıraları" yazan bu bölümü kullanacaksınız. Her puan türünün başında Y- harfi var. Bu yerleştirmeyi ifade ediyor. 5 sınava da girdiyseniz 12 tane puan türünüz olacak. Abdullah LYS'de 3 sınava girdiği için LYS puanları 7 tane. Bu puanların karşısında başarı sıralarınız yer alıyor. Bu yıl adayların tümüne eşit katsayı uygulandığı için alanında, alan dışı diye farklı katsayılarla çarpılmış puanlar ve sıralamalar yok. Tüm puanlar 0.12 ile çarpılmış durumda.



TERCİH TAVSİYELERİ

Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı

PUANLARIN KURBANI OLMAYIN

Adaylara benim başlıca tavsiyem, puanlarının kurbanı olmamaları yönünde olacaktır. 'Puanıma yazık olmasın' düşüncesiyle istemedikleri bölüm ya da üniversiteleri yazıyorlar, bunu yapmasınlar. Kendilerine, 'Ben gerçekten nerede olmak istiyorum?' diye sorsunlar. Hayalleri ve hedefleri doğrultusunda hareket etsinler. Sözün özü, puanlarının kurbanı olmasınlar. Ayrıca, imkanı olan öğrencilere tercihlerine alacakları üniversiteleri ve onların kampuslarını mutlaka görmelerini ve gezmelerini tavsiye ederim. Yurt, kütüphane gibi sosyal yaşam ve aktivite alanları başta olmak üzere üniversite ve sunduğu olanaklar konusunda fikir sahibi olsunlar. Öğrencilerimizin hayatlarına yön verecek olan bu önemli tercihte ailelerin de evlatlarının yanında, aldıkları kararların arkasında durmaları çok önemli.




Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp