Top
Pervin Kaplan

Pervin Kaplan

pkaplan@htgazete.com.tr

21/04/2011

LYS'lerde süre neden 9 günden 5 güne indi?

YÜKSEKÖĞRETİME Geçiş Sınavı'nın (YGS) üzerinden 26 gün geçti. Sınavdan 6 gün sonra da önce basına dağıtılan kopyada şifre olduğu ortaya çıktı. Ardından ÖSYM, soru kitapçıklarında "sehven" yapılmış şifre olduğunu açıkladı. Bu süre içinde sınava giren gençler ve aileleri yapılan açıklamalardan "tatmin" olmadıklarını dile getirdiler. Onlar sınav sonuçlarının geçerli olmamasını ve iptalini istiyor. Ancak bu talepleri de sınavla ilgili oluşan soru işaretleri de yanıtsız kalıyor.
İşte onlar sorularına yanıt beklerken yeni bir sürece giriliyor. Önümüzdeki pazartesi Lisans Yerleştirme Sınavları'na (LYS) başvurular başlıyor. Oysa ÖSYM, tartışmalı YGS'nin sonuçlarını bile henüz açıklayamadı. Adaylar puanlarını bilmiyor. Sınava giren öğrencilerin cevap kâğıtlarının okunması ve değerlendirilmesi dün hâlâ sürüyordu. ÖSYM değerlendirmeyi tamamlayabilirse sonuçları bugün açıklayacak. En kötü olasılık açıklamanın hafta sonuna kalması. Ancak LYS başvurularının başlayacağı 25 Nisan Pazartesi gününden önce sonuçların adaylara duyurulması hedefleniyor.
Bu yıl LYS başvuru tarihlerinde de adaylar aleyhine değişikliğe gidildi. İlk açıklanan tarihler değiştirilerek, başvuru süresi kısaltıldı. Adaylara yalnızca 5 günlük bir süre tanındı. Oysa ÖSYM başvurularla ilgili ilk açıklamayı yaptığında tarihleri 1827 Nisan olarak belirlemişti. Geçen yıl olduğu gibi adaylara yine 9 günlük süre veriliyordu. Ancak YGS'den bir gün sonra tarihleri 25-29 Nisan olarak değiştirdi. Bu değişikliğin gerekçesi açıklanmadı. Kulislerde dolaşan, "Sınav tarihinin saat ayarlamasına denk geldiğini farkedememesi gibi" ÖSYM'nin 1.7 milyon cevap kâğıdının okumasını da 18 Nisan tarihinden önce bitiremeyeceğini anlamasıydı.
Tarih değişikliği sonucu süreleri 4 gün kısalan adaylar bu durumdan zararlı çıkacak. Çünkü adaylar en büyük sıkıntıyı LYS başvurularında yaşıyor, hangi sınava gireceklerini seçerken hatalı davranıyorlar. Geçen yıl bunun örneklerini gördük. İlk kez yapılan bu sınavlarda hatalar ortaya çıktı. Lisans programlarına yerleşmek için yapılan bu sınavlarda en az iki LYS'ye girmek gerekirken 15 bin kişi tek sınav için başvurdu. Bunun mantıklı bir açıklaması yoktu. Tek açıklama öğrencilerin sistemi yeterince anla-yamamasıydı. Yine iki sınava girdiğinizde bir puan türü oluşturduğunuz LYS'lerde 400 bin kişi de hatalı sınavlara yani sonucunda bir puan türü oluşturmayacak sınavlar için başvuruda bulundu.
Hem LYS'lerin mantığını anlayamayan hem de son bir ayı "şifre" yüzünden soru işaretleriyle geçiren gençler için başvuru süresinden 4 gün çalmamak gerekiyor.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp