Top
Pervin Kaplan

Pervin Kaplan

pkaplan@htgazete.com.tr

20/06/2013

Harvard ve Oxford'a Koç ve Bilkent meydan okuyacak

TÜRKİYE'de üniversite sayısı 66'sı vakıf olmak üzere 170'in üzerine çıkmış durumda. Bu üniversitelerin yarısı son 10 yıl içinde açıldı. 2008 yılından bu yana üniversitesi olmayan il kalmadı. Özellikle 2000'li yıllardan sonra üniversite sayısında bir patlama oldu.
Bu üniversitelerin hepsinin aynı düzeyde eğitim verdikleri söylenemez. Bu da zaten mümkün değil. İçlerinden bazıları henüz çok yeni kurulmuş üniversiteler. Dünyanın sayılı üniversiteleriyle, kuruluşları birkaç asrı bulanlarla onları karşılaştırmaya kalkmak da büyük haksızlık olur. Ancak bu üniversitelerin sıralanmayacakları anlamına da gelmiyor. Önemli olan bu sıralamaların en azından kuruluş yılları dikkate alınarak yapılabilmesi.
İşte böyle bir sıralamayı İngiliz yükseköğretim dergisi Times Higher Education (THE) yapıyor. Üniversiteleri "Dünyanın En İyi 100 Üniversitesi", "Dünyanın En Saygın 100 Üniversitesi " diye sıralayan THE, gelecekte Harvard, Oxford, Cambridge gibi üniversitelere "meydan okuyacak" genç üniversiteleri belirlemek için "dünyada 50 yaşın altındaki en iyi 100 üniversite"yi sıralamaya başladı. İlk kez geçen yıl bu sıralama yapıldığında THE listesine Türkiye'den giren tek üniversite Bilkent olmuştu. Bu yıl sıralama tekrarlandı. Bu kez Bilkent ile birlikte Koç Üniversitesi de bu sıralamada yer aldı. Listeye Koç 31. sıradan, Bilkent ise 39. sıradan girdi.
Bilkent, Türkiye'nin ilk vakıf üniversitesi olarak 1984 yılında kuruldu. Koç da 1993 yılında eğitime başladı. THE Editörü Phil Baty'nin de vurguladığı gibi iki genç Türk üniversitesinin gelecekte elit üniversitelere meydan okuyacak yükseköğretim kurumları arasında olması heyecan verici ve önemli. Ancak uyarısını da yapıyor: "Bu hızlı küresel rekabetin son hızıyla sürdüğü pazarda var olabilmenin yolu yükseköğretim kurumlarına yatırım yapabilmek. Doğru bir strateji ve yatırımla Türk üniversiteleri sıralamada daha yükseklere çıkabilecektir."
Baty, bu doğru stratejiyle genç üniversitelerin liderliği elit üniversitelerin elinden alabileceğine dikkat çekiyor ve ABD ve İngiltere'deki üniversitelerin birkaç jenarasyonda başarabildiklerini bu genç üniversitelerin 50 yıldan daha kısa sürede gerçekleştirdiğini vurguluyor.
THE sıralamasında geçen yıl olduğu gibi ilk sırayı 26 yaşındaki Güney Kore Phonag Bilim ve Teknoloji Üniversitesi alıyor. İkinci sırada yine İsviçre deki Lozan Politik (Ecole Polytecnique Federale de Lausanne) yer alıyor. Üçüncü sırada ise geçen yıl 5. olan Kore İleri Bilim ve Teknoloji üniversitesi var. Sıralamada ilk 10'da 8 ülkenin üniversitesi var. Toplam 32 ülkenin ilk 100 de kurumları yer alıyor.
Birleşik Krallık 18 üniversitesiyle listede en fazla temsil edilen ülke. Ancak geçen yıl listede 20 kurumu vardı. Özellikle Doğu Asya ülkeleri üniversiteleri bu sıralamada daha fazla yer almaya başlıyor. Sıralamada dikkate alınan kriterler en iyi üniversiteler sıralamasında olduğu gibi endüstri gelirleri, eğitim ve öğrenme ortamı, yayımlanan uluslararası makalelerin etki değeri ve alıntılar, araştırmalar ve uluslararası öğrenci ve akademisyen göstergeleri.
İşte yarısı 2000'li yıllarda kurulan Türk üniversitelerinin de bu listelerde yer alabilmesi ve rekabet edebilmeleri için Baty'nin de vurguladığı gibi doğru strateji oluşturmaları ve yatırım yapmaları gerekiyor.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp