Top
Pervin Kaplan

Pervin Kaplan

pkaplan@htgazete.com.tr

19/12/2012

YÖK'ün aklına azınlık okulu öğrencileri gelmiyor mu?

YÖK'ün kararıyla öğrencilere Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ile Lisans Yerleştirme Sınav-ları'nda (LYS) Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden sorular yöneltilecek. Ancak bu kararı alan YÖK'ün aklına azınlık okullarında öğrenim gören ya da özel okullarda bu dersten muaf olan öğrencilerin gelmediği anlaşılıyor. Bu öğrenciler bu soruları nasıl yanıtlayacak? Sorumlu olmadıkları bir dersten sorular yöneltilecek olması her şeyden önce "eşitlik" ilkesine aykırı. Velilerden biri dava açarsa sınav iptal bile edilebilir.
Azınlık okullarında ortaöğretimde haftada bir saat olarak Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi okutuluyor. Ancak bu derste her okul öğrencilerine mensubu oldukları dinle ilgili bilgiler veriliyor. Bir azınlık okulunun yöneticisi "Sadece ahlak bölümünde ortak konularımız var. Nasıl soru hazırlayacaklar? 'Genel bilgiler sorulacak, namaz ya da dualar çıkmayacak' diye söyleniyor. Bizim çocuklar bu soruları nasıl cevaplar?" derken, bu kararın gerekçesini anlayamadıklarını da vurguluyor.
Yükseköğretime devam etmek için Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorularının yanıtlanmak zorunda kalınmasının gerekçesini anlayamadığını söyleyenlerden biri de Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği Başkanı Cem Gülan. "Bu sorular şart mıdır? Üstelik durduk yere sınavda sorun yaratacak sorular bunlar" diyor. Özel okullarda da azınlık öğrencilerinin öğrenim gördüğünü ve onların bu dersten muaf olduklarını hatırlatan Gülan, "Hiç bu dersi görmeyen çocuklara bu sorular nasıl yöneltilebilir" diye konuşuyor. Bu nedenle de yapılacak sınavların eşitsizlik ve adaletsizlik yaratacağını dile getiren Gülan bir başka noktaya daha dikkat çekiyor: "Bir öğrenci bile 'Ben bu dersi görmedim' diyerek dava açsa sınav iptal edilir. Bu kılavuzun iptali gerek."
Zaten Eğitim-Sen bu dersin sorularının sınavda yer almaması için iptal davası açacağını açıkladı. Ancak YÖK'ün en baştan bu gerçeği göre-meyerek, sınav sorularında bu şekilde düzenlemeye gitmesini de anlamak mümkün değil. Geçen yıl da sınavlara iki hafta kala okul başarısını kaldırdığını açıklayan ve sonra da yargıdan dönen bu düzenlemeyi unutmayalım. Anlaşılan YÖK, hatalarını yargıya düzelttirmeyi tercih ediyor.
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden yaklaşık 4 soru ilköğretim öğrencilerinin katıldığı Seviye Belirleme Sınavları'nda (SBS) çıkıyor. Ancak bu sorular seçmeli oluyor. Öğrenciler bu sorular yerine şıkları aynı olan "alternatif soruları" çözüyor. Alternatif soruları azınlık öğrencileri gibi bu dersi alan öğrenciler de çözebiliyor.
İlköğretim sınavlarında düşünülen bu ayrıntı anlaşılan YÖK'ün gözünden kaçmış.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp