Top
Pervin Kaplan

Pervin Kaplan

pkaplan@htgazete.com.tr

19/06/2013

Okul notlarınızı kontrol etmeyi unutmayın

ÖSYM, Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) sonuçlarıyla birlikte yerleştirme puanlarını bu yıl erken açıklamak için ilk kez bir uygulama başlattı. Önceki yıllarda adayların lise müdürlüklerinden elektronik ortamda istenen diploma notlarını bu yıl ÖSYM, e-okul üzerinden aldı ve kendi sitesine kaydetti. Ancak olası hatalara karşı da adayları notlarını kontrol etmesi için uyardı. Düzeltmeleri yapmak için yarına kadar süreniz var. Eğer söz konusu notlarda bir hata varsa düzeltmelerinizi okul müdürlüklerinden yapabilirsiniz.
Unutmayın yerleştirme puanları hesaplanırken Ortaöğretim Başarı Puanı olarak nitelendirilen diploma notlarınız dikkate alınacak. Bu notlar yerleştirme puanlarınızı etkileyecek. Notlarınızın sisteme geçirilmesinde bir hata saptarsanız bunu mutlaka düzeltmelisiniz. Kontrol etmeniz için tanınan bu sınırlı süre son bulduğunda bir daha düzeltme isteme şansınız olmayacak.
Bu yüzden de ÖSYM'nin adaylar için düzenlediği siteye girerek, notlarınızı kontrol edin, eğer bir hata varsa okul müdürlüğünüzden bu düzeltmeyi yapmasını isteyin. Sonra da düzeltmenin yapılıp yapılmadığını tekrar konrol edin.
Bu arada öğrencilerden ve ailelerden "okul başarısı" olarak nitelendirilen Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı'nın kullanılmasıyla ilgili soru geliyor. Yürütmenin durdurulması istemiyle öğrencilerin başvurusu Danıştay'da reddedildiği için yerleştirme puanlarının hesaplanmasında okul başarısı etkili olamayacak. Geçerli olan diploma notu olacak.


Uygulanamaz yönetmelik başarısı

Milli Eğitim Bakanlığı aradan 4 ay geçtikten sonra çıkardığı Yönetici Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği'nin uygulanamaz olduğunu görebildi. Yeni bir yönetmelik çıkana kadar yönetici atamasının yapılmayacağını duyurdu. 4 aylık süre de boşuna geçmiş oldu. Yargıdan dönmesi kesin olan, hatta bu yönetmelikte olduğu gibi matematiksel olarak da uygulanması olanaksız düzenlemeleri bakanlık kadrolarının nasıl hazırlayabildiğini merak etmemek mümkün değil.
Oysa atamalarda puan üstünlüğünü kaldıran, sözlü sınav getiren bu yönetmelik yayımlandığı anda eğitimciler uygulamanın olanaksız olduğunu söylemişti. Atama kriterlerinde "torpil ve kadrolaşmanın yolunu açacağını" söyledikleri bu yönetmeliğin iptali için de yargıya gidilmişti. Aslında 2009 yılında bakanlığın sendikaların "mutabakatı"yla çıkarılan ve "az" sorun yaratan eski yönetmelik neden kaldırıldı ve Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı yargıdan dönecek bir yönetmeliği nasıl onayladı.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp