Top
Pervin Kaplan

Pervin Kaplan

pkaplan@htgazete.com.tr

18/08/2012

Yeni sistem boş kontenjan yaratarak başladı

Başta Anadolu ve fen liseleri olmak üzere merkezi yerleştirmeyle yani SBS ve okul başarılarına göre oluşturulan Ortaöğretim Yerleştirme Puanı’na (OYP) göre öğrenci alan okullara yapılan yerleştirmelerin sonuçları dün açıklandı.

Anadolu ve fen liselerinde her yıl oluşan boş kontenjan sorununu çözmek için yerleştirme sistemi her yıl değiştiriliyor. Bu yıl da değişti. Boş kontenjanları önlemek için değiştirilen bu sisteminin ilk sonucu ise daha ilk yerleştirmede “boş kontenjan” yaratması oldu. Oysa ilk yerleştirmenin ardından Anadolu ve Anadolu öğretmen liselerinde geçtiğimiz yıllarda hiç boş kontenjan kalmazdı. Boş kontenjan ilk yerleştirmenin ardından öğrencilerin kayıt yaptırmaması üzerine oluşuyordu. Bu yıl ise Anadolu liselerinde 17, Anadolu öğretmen liselerinde ise 165 kontenjan daha şimdiden boş kaldı. Daha kayıt işlemleri tamamlanmadan bu tablonun ortaya çıkmasını Milli Eğitim Bakanlığı “tehlike” olarak algılamalı. Şu anda devlet okullarında toplam 222 boş kontenjan var. Bu sayı geçen yıl 37, bir önceki yıl yani 2010’da da 123 olmuştu.

Üstelik de geçen yıla göre bu yıl okulların “yedek listelerindeki” öğrencilerin sayısının da azaldığını tahmin etmek zor değil. Çünkü bakanlık öğrencilerin yedek olabileceği okulların sayısında da sınırlama yaptı ve “En fazla 3 okulun listesinde” olabileceklerini belirtti. Yerleştirmeler de bu kurala göre yapıldı. Bunun sonucu da okulların listesinde daha az sayıda yedek öğrenci olacak.

Bu yılın bir başka değişikliği de okullara tanınan yedek kontenjanda gerçekleştirildi. Okullara kontenjanlarının 3 katı kadar yedek öğrenci kontenjanı oluşturuldu. Geçen yıl bu oran 8 kat olarak gerçekleşmişti. Bu değişiklikle okulların ellerinde daha az yedek öğrenci olacak. Boş kontenjan oluştuğunda da okulların yedek öğrencileri olmayacağı için kayıt yapamayacaklar. Tıpkı iki yıl önce olduğu gibi. Yedek yerleştirme dönemlerinde birçok okul boş kontenjanı olmasına rağmen kayıt yapamamıştı, çünkü yedek öğrencileri kalmamıştı. Bakanlık bu gerçeği dikkate alarak, şimdiden oluşacak boş kontenjanlar için çözüm üretmeli.

Velilere önerim; yerleştirildiğiniz okula çocuğunuzun kaydını yaptırın. Kayıt yaptırdığınız için yedek yerleştirme hakkını yitirmeyeceksiniz. Eğer yedek yerleştirmede istediğiniz okulda sıra size gelirse, o zaman da kaydınızı alır, bu okula geçersiniz. Ancak “Nasılsa istediğim okulun yedek listesindeyim” diyerek, kayıt yaptırmazsanız bu kez yedekten size sıra gelmezse tüm haklarınızı yitirirsiniz.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp