Top
Pervin Kaplan

Pervin Kaplan

pkaplan@htgazete.com.tr

15/11/2010

KPSS'nin bilinmezlerini kim açıklayacak?

KPSS Eğitim Bilimleri Sınavı sonuçları açıklandı ancak başta adaylar tatmin olmuş değil. Çünkü ÖSYM ve YÖK bu sınav sonuçları ve sorularla ilgili hiçbir açıklama yapmıyor. YÖK Başkanı Prof. Dr. Ziya Özcan, sınav sonuçlarının açıklanmasının hemen ardından "120 sorunun 120'sini de yapan yok. Bu durum önceki sınavda kopya çekildiğine delalettir" açıklamasını yaptı. Bir sınavda kopya çekilip çekilmediğini bir başka sınavla ölçmek ne derece bilimseldir tartışılır. Çünkü siz sınavın sorularını çok zor sorarsanız o sorular kimse tarafından yapılamaz. Bu sınavda da yapılan bu oldu.
Konuştuğum eğitimciler sınavda kullanılan soruları "çok zor" ve "kolay" olarak tanımlıyor. Onlara göre sınavın test ortalamasının 65 olması soruların bir kısmının kolay olduğunu gösteriyor. Ancak yaklaşık 295 bin kişinin girdiği bu sınavda hiç yapılamayan soru sayısının 9 değil, 11 olduğu belirtiliyor. Uzmanlara göre bu sayı çok yüksek. Kısaca 31 Ekim'de tekrarlanan sınavda sorular kolaydan zora doğru bir çizgi izlemiş değil, "çok zor" ve "kolay" soru sorulmuş. Zaten sınavda da amaçlanan 120'de 120 net yapacak kişi çıkarmamak. Bu durumda hem YÖK, hem de ÖSYM'nin yeni yönetiminin vermek istediği mesaj anlaşılan, "İşte biz böyle sınav yaparız".
Bu durumda da haksızlığa uğrayanlar kendi çabalarıyla iptal edilen sınava hazırlanan ve kendi bilgileriyle puan alanlar oluyor. Soruların çok zor olması yüzünden bu sınav onların zararına oldu. Bu sınavda standart sapma düştüğü için onlar geçen sınava göre daha fazla net yaptılar, buna rağmen puanları yükselmedi. Örneğin resim öğretmeni adayı Demet G.'nin iptal edilen sınavda 86 netle puanı 72.830 iken, 31 Ekim'de tekrarlanan sınavda netini 1 artırıp 87'ye çıkarmasına rağmen puanı 71.3'e geriledi. Demet G. haklı olarak, "Ben kopya çekmedim. Buna rağmen haksızlığa uğruyorum. Netim artmasına rağmen, düşen puanımın hesabını kim verecek?" diye soruyor.
Yine gönderilen mesajlara göre her adaya farklı standart sapma uygulanmış. Bazı adaylara 22, bazılarına da 13.9 standart puan eklenmiş. Adaylar kılavuzda belirtilenin aksi puan hesaplamasının yapıldığını savunuyor.
Bir başka iddia da iptal edilen Eğitim Bilimleri Sınavı'nda 120 soruda 120 net yapıp tekrarlanan sınava girmeyen çiftlerden bazılarının Genel Yetenek ve Genel Kültür Sınavları sonuçlarını yani KPSS-3 puan türünü kullanıp, TRT başta olmak üzere bazı kurumlar için iş başvurusunda bulunduğuna ilişkin.
Sınav tekrarlanmış olsa da kopyayı ortaya çıkaran adayların iddiaları hâlâ sürüyor.


Taban puanlar ne oldu?
Soru: Yeni açıklanan Eğitim Bilimleri Sınavı sonuçlarına göre yapılacak öğretmen atamalarında taban puanların yeniden belirlenip belirlenmeyeceği konusunda bir bilginiz var mı? Yoksa atamalar aynı taban puanlar üzerinden mi yapılacak?
Cevap: Milli Eğitim Bakanlığı'nın yaptığı açıklamaya göre atanacak öğretmenler için kontenjanların güncellemesi yapıldı ve 22-24 Kasım tarihleri arasında da taban puanlar belirlenecek. Bu durumda bakanlığın yeni taban puan açıklayacağı anlaşılıyor.

55 bin atamanın tarihi nedir?
Soru: Öğretmen ataması için hâlâ 30 bin kontenjan geçirli değil mi? 55 bine çıkma olasılığı söz konusu mu?
Cevap: İlk KPSS'de kopya yüzünden 30 bin öğretmenin ataması ertelenmişti. Atama da 30 bin öğretmen için yapılacak. 55 bin öğretmen önümüzdeki yıl ataması planlanan öğretmen sayısı olarak açıklandı.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp