Top
Pervin Kaplan

Pervin Kaplan

pkaplan@htgazete.com.tr

15/06/2011

Amerikan kolejleri, High School'un akıbetine uğramak istemedi

TÜRK eğitim tarihinde bir ilk, sessiz sedasız bir devir işlemi ile gerçekleşti. İlk kez yabancı okulların kuruculuğu bir Türk vakfına devredildi. Türkiye'nin sayılı okullarından biri olan 135 yıllık Üsküdar Amerikan Lisesi ile birlikte İzmir Amerikan ve Tarsus Amerikan Kolejleri'nin kurucusu olan Amerikan Bord Heyeti bu okulların kuruculuğunu bir Türk vakfına, Sağlık ve Eğitim Vakfı'na (SEV) devretti. Bu devir işlemi de özel bir izinle Bakanlar Kurulu kararı ile gerçekleştirildi.
Devrin yapılabileceğine ilişkin izin 2 Kasım 2010 tarihli Resmi Gazete'de yayımlandı ve şu anda Amerikan Bord Heyeti ile SEV kuruculuğun devri için gereken işlemleri yürütüyor.
Bu işlemle birlikte ilk kez Amerikan kolejlerinde olduğu gibi Türkiye'de yabancılar tarafından kurulmuş okulların kuruculuğunun eğer bu kurucular isterlerse Türk vakıflarına geçebilmesinin yolu da açılmış oldu.
Amerikan kolejlerinin bu okullardan mezun olanlar tarafından kurulan ve 1968'den bu yana da okulların mülküne sahip olan ve 1990' larda da yönetimini üstlenen SEV e bırakılma hikâyesine gelince bunun altında "English High School"un akıbetine uğramama bir anlamda yok olmama kaygısı yatıyor.
ABD'nin Massachusetts Eyaleti Boston şehrinde bulunan Bord Heyeti kurucuları birçok ülkede olduğu gibi Türkiye de de okullar kurdu ve okulların finansal kaynağını da bu vakıf karşıladı. 1960'lı yıllarda heyet farklı ülkelerde kurulan bu okulları ve hastaneleri bulundukları ülkelerdeki yönetimlere devretme kararı alırken, ekonomik desteğini de çekmeye başladı. 1990 yılına gelindiğinde ise Amerikan Bord Heyeti, Türkiye' de çalışan personel sayısını azaltma kararı aldı ve son gönderdiği personelin dışında Türkiye' ye başka personel yollamadı.
Şu anda Amerikan Bord Heyeti' nin Türkiye' de gelecek yıl emeklilik süreleri dolacak ve ABD ye dönecek 3 üyesi kaldı. Onlar gittikten sonra kuruculuğun devir işlemi yapılmamış olsa bu okulların mal varlıkları değil, çünkü bunlar SEV'de ama gelecekleri tamamen Milli Eğitim Bakanlığı na geçecekti. Bakanlık da okulların geleceğini belirleyecek, nasıl öğrenci ve öğretmen alınacağından müfredatına kadar tek yetkili olacaktı. Ya da English High School (EHS) örneğinde olduğu gibi Amerikan kolejleri bir tarih de olabilecekti.
1930 lu yıllarda İstanbul da İngiltere Büyükelçiliği nin yönetimindeki bir dönemin en popüler kız ve erkek okulları da olan EHS, 1973 yılında maddi imkânsızlıklarla boğuşmaya başlayıp, destek çağrıları İngiltere'den yanıt bulamayınca Büyükelçilik okulu MEB e devretmişti. Bugün bu okul nerede derseniz EHS kız ve erkek okulları Nişantaşı ve Beyoğlu Anadolu Liseleri olarak eğitim veriyor.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp