Top
Pervin Kaplan

Pervin Kaplan

pkaplan@htgazete.com.tr

15/02/2012

MEB 'intihal'i gündemine alamadı

EĞİTİMDE FATİH projesini başlatmış olsa da "dijital hırsızlık" yani dijital intihal henüz Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) gündemine giremedi. Özel okullar yönetmeliklerine "intihal"le ilgili yaptırım koymak istedi ancak bakanlıktan intihali "kopya" olarak değerlendirmeleri önerisi geldi. Oysa okullarda "tabletli" ve "internetli" dönemi başlatan bakanlığın bir an önce disiplin yönetmeliğini, intihali de kapsayacak şekilde yenilemesi, aynı şekilde "dijital ahlakı" ve internetten nasıl bilgi toplanacağını öğrencilere öğretmesi gerekiyor.
Kolay ulaşılırlığı öğrencilerin ödevleri için interneti kullanmalarına yol açarken önemli bir ahlaki sorunu da beraberinde getiriyor. "Kopyala-kes-yapıştır" yöntemini kullanan öğrenciler ödevlerinde kaynak belirtmiyor ve özgün eser gibi sunuyor. Çoğu da yaptığının "hata" hatta "hırsızlık" olduğunun farkında değil. Oysa birçok ülke, ilköğretimden itibaren öğrencilerine intihali anlatıyor ve kaynak kullanmayı öğretiyor.
Çalışmalarda "intihal" olup olmadığını yakalayan programlardan biri olan İsveç kaynaklı URKUND'un yöneticisi Peter VVitasp'la bu konuyu konuştuk. Birçok Avrupa ülkesinde olduğu gibi İsveç'te de ilköğretimden itibaren öğrencilere etik bilgilendirme yapıldığını söyleyen Vitasp, "İntihali ve yanlışlığını küçük çocuklar bilemez. Onlara öğretmenleri anlatır. Alıntı yaptıkları zaman kaynak adı vermesi gerektiği öğretilir. Bu eğitim ilköğretimde başlar ve sonraki yıllarda da sürer" diyor. İntihalin üniversitede cezasının çok büyük olduğunu, 6 aya kadar varan uzaklaştırmalar verildiğini anlatan Witasp, 7. sınıftan itibaren ilköğretim ile lise öğrencilerinin intihal yaptığında ya o ödevi tekrarladıklarını ya da 0 aldıklarını söylüyor.
Tüm bu eğitime rağmen intihalin engellenip engellenmediği sorusuna Witasp, "Yılda 500 vakaya rastlıyoruz" diye yanıt veriyor. Witasp, öğrencilerin neden intihal yaptıklarını da şöyle açıklanıyor: "Kuralları bilmedikleri için doğru olduğunu sanıyorlar, ödevi bitirmeye zamanları yetmiyor, öğretmenler ne yapmaları gerektiğini doğru düzgün anlatmıyor ya da öğrenci önemsemiyor. Önemli olan öğretmenlerin öğrencilerini eğitmesi." İntihali önlemek için okulların mutlaka bir politikalarının olması gerektiğinin altını çizen Witasp, "Bütün ülkede eğitimin bir parçası haline gelmeli" diyor.
Üniversitelerin ve özel liselerin özel programlarla önlemeye çalıştıkları intihalin artık bakanlık gündemine de girmesi gerekiyor.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp