Top
Pervin Kaplan

Pervin Kaplan

pkaplan@htgazete.com.tr

13/07/2012

Yerleştirme sistemi yine değişti

Sonuçları gece yarısı duyurulan Seviye Belirleme Sınavı’yla (SBS) birlikte başta Anadolu ve fen liselerine yerleştirmelerde kullanılan Ortaöğretim Başarı Puanı (OYP) da açıklanmış oldu. Ancak bu yılın tercih ve yerleştirme sisteminde yine değişiklikler var. Son birkaç yıldır gözde Anadolu liselerinde bile boş kontenjanlar kalması Milli Eğitim Bakanlığı’nın da yerleştirme sisteminde sürekli değişikliklere gitmesine yol açıyor. Aynı gerekçeler bu yılın sisteminde de değişikliğe yol açtı.

Bu yılın en büyük değişikliklerden biri tercih döneminin 20 Temmuz’a kadar tamamlanması yerine 1-8 Ağustos tarihlerine ötelenmesi. Değişikliğin gerekçelerinden biri özel ve devlet okulları arasındaki kayıt dönemini denk getirmek. Böylece özel okullarda kayıtlar başlayana dek devletten özel okula gidişleri baştan engellemek. Bunun için de ilk yerleştirme sonuçları özel okulların ilk kayıt döneminin son bulduğu 17 Ağustos’tan sonra 24 Ağustos’ta yapılacak. Bu şekilde özel okula gidecek öğrencinin devlete kayıt olup, birkaç kez yedek yerleştirmeye katılmasının engelleneceği düşünülüyor.

Bu yıl gelen bir başka değişiklik de tercih listesiyle ilgili. Geçen yıl olduğu gibi 12 değil, 10 okul listede yer alacak. Bir kez liste hazırlanacak ve bu liste yedek yerleştirmelerde de kullanılacak. İlk yerleştirmenin ardından 3’er gün ara ile ilk üç yedek yerleştirme yapılacak. Son yerleştirme de 12-14 Eylül tarihlerinde tekrarlanacak. Öğrenciler en fazla tercih listesindeki 3 okulda yedek olabilecek, oysa geçen yıl sınırlama yoktu. Bu yıl üçüncü kez uygulanacak yedek yerleştirmelerde ilk yıl okulların kontenjanının yüzde 50’si, geçen yıl ise 8 katı “yedek kontenjan” veriliyordu. Bu yıl okullara kontenjanının 3 katı “yedek kontenjan” tanınacak.

Dikkat çekici bir başka uygulama da okullar arasında yatay geçişin 1 Ekim’de yapılacak olması. Öğrenciler puanları tuttuğu sürece ve boş kontenjan varsa bir başka okula yatay geçiş yapabilecek.

Tüm bu değişikliklerin okulların boş kalmasına engel olup olmadığı da yerleştirme işlemlerinin tamamlanmasının ardından “boş kontejanların oranı” ile görülecek.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp