Top
Pervin Kaplan

Pervin Kaplan

pkaplan@htgazete.com.tr

13/02/2012

Sınavsız üniversite okuma şansı

Her yıl 200 binin üzerinde üniversiteli yeniden üniversite okumak için sınavlara giriyor. Oysa Açıköğretim Fakültesi, 39 programında öğrenci ve mezunlara "sınavsız" okuma şansı veriyor. Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Davut Aydın, "Gençler bu haklarını bilmiyor ve kullanmıyorlar" diye konuşuyor

HER yıl üniversite sınavlarına 200 binin üzerinde genç tekrar üniversite okumak ya da bölüm değiştirmek için giriyor. Ancak birçoğu "sınavsız ikinci üniversite" okuma şansına sahip olduklarını bilmiyor. Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi'nin 39 programına isteyen tüm öğrencilerin kayıt yaptırma hakkı bulunuyor.
Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Davut Aydın, bugün 80 bin gencin aktif olarak "ikinci üniversitede" okuduklarını söylerken, pasif olan yani kaydı fakültede olup, sınavlara düzenli girmeyenlerle birlikte bu sayının 1 milyon 201 bin 344 olduğunu belirtiyor. 30 bin öğrencinin de örgün eğitim programlarında okuduğunu anlatan Aydın, "Açıköğretim öğrencilerini de eklediğimizde öğrenci sayımız 1 milyon 231 bin 344'e ulaşıyor. Yükseköğretimdeki öğrenci sayısının yüzde 44'ü bizde" diye konuşuyor.
Aydın, öğrencilerin sınavsız olarak Açıköğretim Fakültesi'nin 39 kontenjansız programına kayıt yaptırma hakları olduğunu söyleyerek, "Birçok öğrenci bu hakkından habersiz. Oysa istedikleri bölümde eğitim göremiyorlarsa sınavsız bizde ikinci üniversiteyi okuyabilir. Mezunlar da bu haktan yararlanabilir" diye konuşuyor.

YAŞAM BOYU EĞİTİM
Bilginin geçerlilik süresinin 2.5 yıl olduğuna değinen Aydın, "Sürekli bilgimizi yenilememiz gerekiyor. Bu nedenle mezunların da kendilerini yenilemeleri lazım. Yaş sınırı yok. Açıköğretim öğrencilerinin yüzde 77'sinin çalışması yaşam boyu eğitim verdiğimizi gösteriyor" diyor.
Aydın harç ücretlerinin de diğer üniversitelere göre çok düşük olduğunu belirterek, ortalama günlük 1 lira 50 kuruşa eğitim verdiklerini sözlerine ekliyor. Açıköğretim Fakültesi'nde öğrenim harçları 250 TL ile 750 TL arasında değişiyor.

 

Kredili sistemle 3 yılda mezuniyet

AÇIKÖĞRETİM Fakültesi'nde Bologna süreci kapsamında bu yıldan itibaren aralarında İngilizce öğretmenliğinin de olduğu 5 lisans programında kredili sisteme geçildi. Yıl 30'ar kredilik iki döneme bölündü. Bütünleme sınavları kalkarken, her dönem için ara ve final sınavları geldi. Yani örgün eğitim programlarında olduğu gibi yılda 4 sınav oldu. Öğrenci bir sene içerisinde alttan kalmış dersi bulunmamak kaydıyla, üst sınıfından 15 kredilik ders alabilecek. Bu da 4 yıllık bir bölümü, 3 yılda bitirebilme olanağı sağlayacak Gelecek yıl sistem tüm programları kapsayacak.

***

Siz Sorun Eğiim Editörü Yanıtlasın

POLİS KOLEJİNİ İSTİYORUM
Soru: Oğlumun Polis Koleji'ne girmesini istiyoruz. Merak ettiğimiz SBS'ye de girmek zorunda mı?

Yanıt: Evet. Çünkü Polis Koleji için yapılacak sınava girmeye hak kazanacak adayları belirlemek için Ortaöğretim Yerleştirme Puanı dikkate alınacak. Bu puanlara göre okulun yapacağı sınava girilecek.

ASKERİ OKULA BAŞVURU?
Soru: Bu yıl üniversite sınavlarına gireceğim ancak askeri okullar için de şansımı denemek istiyorum. Sınavdan alacağımız puanlar etkili olacak mı?

Yanıt: Evet. Çünkü askeri meslek yüksekokulları YGS, lisans eğitimi veren harp okulları da LYS puanlarına göre öğrenci çağıracaklar. Okullara da başvuru kendi internet siteleri üzerinden yapılacak. Nisan-mayıs aylarında okulların kılavuzları kendi sitelerinde yayınlanıyor. Kılavuz çıktıktan sonra başvurunuzu yapabilirsiniz.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp