Top
Pervin Kaplan

Pervin Kaplan

pkaplan@htgazete.com.tr

12/09/2013

Üşüyen ve eksik materyalle çalışan öğrencinin başarısı düşüyor

ANNE babanın eğitim ve gelir seviyesi nasıl çocukların başarısında ve yükseköğretime devam etmesinde etkili oluyorsa okulların fiziksel koşulları da aynı şekilde etkili. Eğitim Reformu Girişimi (ERG) analisti Işıl Oral ile araştırma asistanı Eileen McGivney'ın yaptıkları çalışma, okulların fiziksel koşullarıyla öğrencilerin başarıları arasında bağlantıyı gösteriyor. İki uzman matematik ve fen bilimleri alanında öğrencilerin performanslarını ölçen Uluslararası Matematik ve Fen Eğilimleri Araştırması (TIMSS) 2011 sonuçlarını inceledi. Türkiye'nin de aralarında yer aldığı 63 ülkenin 4. ve 8. sınıfları 4 yılda bir kez bu sınava katılıyor.
Çalışmanın dikkat çeken noktalarından biri eğitimdeki eşitsizliği göstermesi. Çünkü sınava katılan öğrencilerin başarıları ya en üst ya da en alt yani en basit işlemleri bile yapamayacak düzeyde. Başarının bu şekilde iki uçta toplanması eğitimde eşitsizliğin önemli bir sorun olarak yaşandığını anlatıyor.
Bir başka nokta da başta aile olmak üzere öğrencilerin "sahip oldukları"nın başarılarına doğrudan etki yapması. Örneğin annenin eğitim düzeyi yükseldikçe özellikle kız öğrencilerin başarısı artıyor. Evinde bilgisayar ve internet olması öğrencinin hem matematik hem de fen bilimleri alanlarında başarısını olumlu etkiliyor. Dersi sevmek ve kendine güvenmek de öğrencilerin daha yüksek puan almalarını sağlıyor. Öğretmenin öğrenciden beklentisi azaldıkça öğrencinin başarısında da düşme eğilimi görülüyor.
Öğrencilerin öğrenim gördükleri okulların fiziksel koşulları ve okullarında kullandıkları eğitim materyalleri de onların başarılarını doğrudan etkiliyor.
Ders materyali eksik olan, okul binasında ve ısıtma sisteminde sorunlar olan, derslik ortamında yetersizlik bulunan öğrencilerde başarı düşüyor. Okullarında kaloriferleri yanmayan, kalabalık sınıflarda eğitim gören, ellerinde çalışacak ve onlara yardımcı olacak eğitim materyalleri olmayan öğrenciler başarısızlığa mahkûm oluyor.
Üstelik bu kaynak eksiklikleri daha çok düşük gelirli ailelerin yaşadıkları bölgelerdeki okullarda görülüyor. Zaten ailelerinin ekonomik durumları ve eğitimleri nedeniyle hayata dezavantajlı başlayan çocuklar, bir de fiziksel yetersizliklerle dolu okullara gittiklerinde yaşadıkları eşitsizlikler derinleşiyor.
Bu nedenle eğitimde eşitsizlikleri gidermeye, bu dezavantajlı ailelerin çocuklarının gittiği okulların fiziksel koşullarını değiştirerek başlamak gerekiyor.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp