Top
Pervin Kaplan

Pervin Kaplan

pkaplan@htgazete.com.tr

11/08/2011

Okul yöneticileri için şans topu dönecek

Milli Eğitim Bakanlığı "Yönetici Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği"ni değiştirince okullarda 5 yılını dolduran müdürlerden sonra müdür başyardımcıları ve müdür yardımcılarına da rotasyon çıktı. Aynı okulda 8 yıl çalışan müdür başyardımcıları ve yardımcıları da rotasyona girecek ve görev yerleri zorunlu olarak değiştirilecek. Üstelik de rotasyon bu ay içinde uygulanmaya başlanacağından okullar açıldığında birçok okulda müdür başyardımcıları ve müdür yardımcıları da değişmiş olacak. 5 yılını dolduran müdürlerin rotasyona tabi tutulması kararından Türkiye genelinde 15 binin üzerinde müdürün etkilendiği ve yer değiştirdiği biliniyor. Bu kez de rotasyon kararının yardımcılarını da kapsamasıyla 12 binin üzerinde müdür yardımcısının yer değiştirmesi bekleniyor. Müdürlerin rotasyonuyla ilgili yaptıkları girişim Danıştay'dan döndüğü için sendikaların bu kararı yargıya taşıyacaklarını düşünmüyorum.
Ancak müdürlerin yer değiştirilmesi olayında olduğu gibi Milli Eğitim Bakanlığı'nın yardımcıların rotasyonunda da karışıklıklar yaşanmaması için "aynı hataların" tekrarlamaması gerekiyor. Hatırlanacağı üzere neredeyse apar topar çıkarılan ve "hukuk" gözetilmeden uygulanan müdür rotasyonlarının büyük çoğunluğu yargıdan döndü. Çünkü bazı il müdürlükleri kararı cengâver bir biçimde uygulamaya çalışırken, müdürlerin yer değiştirmelerinde "eşdeğer okul" kuralını dikkate almadı. Anadolu lisesi müdürlerini ilköğretim okullarına adeta sürgüne yollar gibi gönderdiler. Bu müdürlerin her biri de yargı kararlarıyla eski görevlerine geri döndüler. Ortaya da sayelerinde bir kaos çıktı.
Umarım müdür yardımcılarında da aynı hatayı tekrarlamazlar. Gerçi bu kez yönetmelikte "eşdeğer okul" maddesi net biçimde yer alıyor. Ancak biliyoruz ki bazı yöneticiler bu maddeleri göz ardı edebiliyorlar.
Gelelim, "şans topu" meselesine; eğitim kurumu müdürlüğüne, başyardımcılığına ve müdür yardımcılığına ilk kez atanacaklar için bakanlık seçme sınavı yapacak. Bu sınavda 70 puan ve üstünde alanlar atama için gereken başarıyı sağlamış kabul edilecek. Bu adayların atamaları yapılırken puan üstünlüğü dikkate alınacak. Ancak puanları eşit iki aday aynı eğitim kurumunu tercih ettiğinde ise işte o zaman onlar için "şans topu dönecek." Çünkü yönetmelik böyle bir durumda kura çekilmesini öngörüyor. Oysa eskiden puanı eşit iki aday söz konusu olduğunda önce eğitim durumlarına bakılırdı. Örneğin adaylardan biri yüksek lisans yaptıysa o atanırdı. İkisi de yüksek lisanslıysa bu kez uzmanlıklarına bakılırdı. Bunda da eşitlik varsa son olarak "hizmet süreleri" yani kıdemleri dikkate alınırdı. Anlaşılan bakanlık yaptığı bu değişiklikle işi "şansa" bırakmak istedi.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp