Top
Pervin Kaplan

Pervin Kaplan

pkaplan@htgazete.com.tr

11/07/2016

Koşulları okumadan seçim yapmayın

 

Üniversiteye giriş için sınav maratonu tamamlandı ama daha süreç bitmiş değil. 18 Temmuz’da yerleştirme puanlarının açıklanmasının ardından bu kez de tercih maratonu başlayacak. Bu yıl yerleştirme sisteminde üniversite tercihi yapacak adayları ilgilendiren önemli değişiklikler var. Bunların başında “baraj” getirilen bölüm sayısının artması geliyor. Hatırlanacağı üzere YÖK geçen yıl tıp ve hukuk fakülteleri ile başarı sırası barajını başlattı. Tıp tercihi yapacaklar için ilgili puan türünde yani MF-3’te adayın ilk 40 bin, hukukta ise TM-3’te ilk 150 bin başarı sırasında olmasını istedi.

Bu yıl baraj getirilen bölümlere iki tane daha eklendi. Bunlardan biri mimarlık, diğeri de mühendislik. Mimarlık okumak isteyenin MF-4’te ilk 200 bin başarı sırasında olması gerekiyor. Mühendislik fakültelerinde ise istenen başarı sırası MF-4’te ilk 240 bin. Ancak ziraat, su ürünleri ve orman fakülteleri bu barajın dışında tutuldu.

Eğer tıp, hukuk, mühendislik ve mimarlık tercihi yapacaksanız ve bu başarı sıralarında değilseniz tercih yapma hakkınız yok. Geçen yıl baraj getirildiğinde KKTC üniversiteleri bundan muaf tutulmuştu. Ama bu yıl onların da muafiyeti son buldu ve baraj onlar için de geçerli oldu.

Tercih listenize ise bu yıl 30 değil, 24 bölüm yazabileceksiniz. Bu da tıpkı baraj gibi YÖK’ün getirdiği bir uygulama. Gerekçesi de adayların gitmeyecekleri bölümleri tercih listelerine koymalarını ve kontenjan yakmalarını engellemek.

Bu yılın adayları tercihlerinizi yapmadan önce “üniversitenin performansını” kılavuzda görebilecek. Geçen yıl üniversitelerin programlarının karşısında kaç profesör, kaç doçent, kaç yardımcı doçent olduğu yer almıştı. Bu yıl da üniversitelerin programlarının sahip olduğu ulusal ve uluslararası akreditasyonların bilgileri konuldu. Böylece seçtiğiniz programın akredite edilip edilmediğini görme şansınız olacak. Bir başka yenilik ise mezunların TUS, KPSS gibi sınavlardaki başarılarının da yer alması olacak.

Adaylar tercihlerini yaparken bu değişiklikleri dikkate alacak.

BURSLARDA DİKKATLİ OLUN

Ancak eğitim sayfalarımızda duyurduğumuz üniversitelerin verdiği başarı, spor, sanat hatta uluslararası diplomalarla ilgili burslar hakkında bir uyarımız olacak. Birçok aday tercihini yaparken kılavuzda yer alan koşulları okumadığı için gelecekte sıkıntı yaşıyor.

Çünkü bazı burslarda “özel koşullar” var. Bunların başında da akademik başarı geliyor. Eğer üniversitelerin istediği not ortalamasını tutturamazsanız bu kez bursunuz kesiliyor ve ücretli öğrenci durumuna düşüyorsunuz. Yani girişte aldığınız burs öğreniminiz süresince devam etmeyebiliyor. Bazı burslarda ise öğrenciliğiniz boyunca disiplin cezası almamanız gerek. Ceza aldığınızda yine bursunuzu kaybedebiliyorsunuz. Bazı burslarda akademik başarı şartı olmuyor. Burslarla ilgili dikkat etmeniz gereken bir başka nokta ise “zorunlu hizmet” koşulu. Özellikle bu koşul tıp başta olmak üzere sağlık programlarını kapsıyor. Örneğin hazırlık dahil 7 yıl burslu tıp okuduğunuzda 7 yıl üniversitenin gösterdiği bir kurumda çalışmak zorunda kalabilirsiniz.

Bu yüzden de tercihlerinizi yaparken programların karşısında yer alan rakamların ne anlama geldiğini öğrenmelisiniz.

 

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp