Top
Pervin Kaplan

Pervin Kaplan

pkaplan@htgazete.com.tr

11/07/2011

KPSS hırsızları unutuldu mu?

ÜZERİNDEN tam bir yıl geçti. Bu hafta sonu aynı sınav yine tekrarlandı. Sözünü ettiğim sınav gündeme kopyayı engellemek adına adayları bezdiren "tacize" dönüşen aramalarıyla gündeme gelen öğretmenlik ve kamudaki A grubu kadroları için düzenlenen Kamu Personeli Seçme ve Yerleştirme Sınavı. Yani KPSS. Tam bir yıl önce 10-11 Temmuz tarihlerinde gerçekleştirilen bu sınavda Türkiye'deki en büyük "hırsızlık" yaşandı.
Geçen yıl KPSS sonuçları açıklandığında skandal da gün yüzüne çıkmıştı. Öğretmen adayı 300 bin kişinin girdiği Eğitim Bilimleri Sınavı'nda 120 soruda 120 doğru yapan 350 kişi tam puan almıştı. Oysa bugüne kadar yapılan sınavlarda bu dereceye kimse ulaşamamıştı. Üstelik tam puan alan adaylardan bazılarının evli, nişanlı, aynı evlerde oturdukları, aynı dershanelere gittikleri de sınava giren diğer adaylardan gelen e- maillerde dile getirilmeye başlanmıştı. Önce kopya iddiaları inkâr edildi.
Ancak Türk Eğitim Sen Başkanı İsmail Koncuk şekilli sorular hariç sınav sorularının e- mail aracılığıyla sınavdan 5 gün önce "servis edildiğini" kanıtlayınca ve iddialardaki gibi 120'de 120 yapanların evli, nişanlı ve aynı evlerde yaşayanlar olduğu da ortaya çıkınca ÖSYM ve YGS'de şifre iddialarını soruşturan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı bu iddialarla ilgili geçen yıl 23 Ağustos'ta soruşturma başlattı.
ÖSYM yaptığı soruşturmada ortaya çıkan "çan eğrisinin" çarpıklığını görerek, Eğitim Bilimleri Sınavı'nı yaklaşık 2 ay sonra 17 Eylül'de iptal etti. Dönemin ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan da "savcılık soruşturmasının rahat yürütülmesini gerekçe" göstererek, istifa etti. Sınav, 31 Ekim'de tekrarlandı. Ancak bu kez aynı sonuç alınamadı ve en fazla 111 net çıktı.
27 Ağustos'ta başlayan savcılık soruşturmasının üzerinden 11 ay geçti. Henüz soruşturmada bir ilerleme yok. Aynı savcılık 27 Mart'ta yapılan YGS'deki sorularda şifre olduğu iddiaları üzerine 2 Nisan'da soruşturma başlatmış ve 40 gün içinde soruşturmayı tamamlamış, 11 Mayıs'ta "şifre olmadığını" ön raporla açıklamıştı.
Geçen yıl yapılan bu sınavın üzerinden "gölge" hâlâ kalkmadığı gibi "soruların hırsızları" da henüz ortaya çıkmadı. Skandalın ortaya çıkarılmasında büyük katkısı olan Türk Eğitim Sen de bu noktaya dikkat çekerek, "Çocuklarımızın alın terini, emeğini çalanlar, ÖSYM'nin adını kirletenler bulunmadan, adayların bugün tepeden tırnağa aranması bu hırsızlığı yapanların bir köşeden gülmesine neden oluyor" diyor.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp