Top
Pervin Kaplan

Pervin Kaplan

pkaplan@htgazete.com.tr

10/10/2011

MEB gençleri mağdur etmemeli

SAYFAMIZDA haberini de okuyacağınız gibi lise müfredatında yapılan değişiklikleri ÖSYM dikkate almazsa önümüzdeki yıl üniversiteli olmak için sınava girecek gençler mağdur olacak. Bu konu 1.6 milyon gencin geleceğini yakından ilgilendiriyor. Bu nedenle Milli Eğitim Bakanlığı'nın derslere bu yıl eklenen konulardan soru çıkmaması için ÖSYM'yi uyarması gerekiyor. Aksi halde işlenmeyen derslerden çıkan sorulara ilişkin ÖSYM'nin savunması "Ders kitaplarında vardı" olacak.
Çünkü ÖSYM sınav sorularını hazırlarken bakanlıktan müfredatı istiyor. O yıl boyunca işlenen tüm dersleri ve konuları alıyor. Bu konuların yıl içinde tümünün işlendiğini kabul ediyor. Soru ekibi de bakanlığın verdiği müfredata ve ders kitaplarına göre soruları hazırlıyor. Hangi konuların eklendiğini araştırıp, "Bunları sorarsak öğrencileri mağdur ederiz" demiyor.
Müfredatta yapılan değişiklikten en zararlı çıkacaklar mezun ve bu yılın son sınıf öğrencileri olacak. Yeni konuları mezunlar görmedi. Örneğin 11. sınıf matematik dersine eklenen istatistik konusu 1999 yılına kadar psikolojinin içinde işleniyordu. Bu tarihten sonra mezun olanlarla bu yıl 12. sınıfta olanlar bu dersi işlemedi. Bu konudan soru çıkarsa ne olacak?
Çelişkiler bununla bitmiyor. Mesela sayısal öğrencileri iki farklı müfredata göre fizik dersi görecek. Çünkü 11. sınıflarda haftalık 2 ve 4 saat olarak düzenlendi. 2 ve 4 saatlik kazanımları farklı. Sorular hangi müfredatına göre sorulacak? 4 saatin müfredata göre sorulursa 2 saat fizik dersi alanların kayıpları ne olacak? Bu yıl 11. sınıfta olan öğrencilerin 10. sınıfta gördükleri konular var. Örneğin matematikte seriler, diziler, permütasyon gibi. Bu öğrenciler aynı konuları tekrar bu yıl görecek mi? Ya da coğrafyadaki bölgesel örgütler konusu. Bu konu 12. sınıfta işleniyordu. Şimdi 11. sınıfa alındı. Bu konuyu bu yıl 12. sınıfta olanlar işleyecek mi? Müfredatta olmadığı için görmeyeceği söyleniyor. Sınavda bu konudan soru çıkarsa ne olacak?
Üniversite sınavları bir bilgi ölçme değil, sıralama sınavı. Bir soru binlerce öğrencinin elenmesini sağlıyor. Oysa değiştirilen bölümlerden onlarca soru çıkacak. Dershaneler bunun farkında ve soru bankalarını yeniliyor. Dershaneye gidemeyenler ne yapacak? İşte bu durumda iş Milli Eğitim Bakanlığı'na düşüyor. ÖSYM'ye bilgi vererek, gençlerin görmedikleri konulardan soru çıkmasını engellemeli.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp