Top
Pervin Kaplan

Pervin Kaplan

pkaplan@htgazete.com.tr

10/09/2012

Farklı bir eğitim yılı başlıyor

4+4+4 olarak nitelendirilen eğitimi kesintili ama zorunlu 12 yıla çıkaran eğitim yasasına göre yeni öğretim yılı anasınıfları ve birinci sınıflar için bugün başlıyor. Bu eğitim yılı başlarken gündeme getirilen sadece geçmiş yıllarda olduğu gibi "fiziki koşullar" ya da "öğretmen atamaları" olmadı. Okula başlama yaşıyla da çocuklarını okula göndermek istemeyen ailelerden çocuklarına almaları istenen "Bedenen ve zihnen gelişmemiştir" raporuyla ilgili tartışmalar da son bulmadı.
Bu yılın farklılıklarından biri de kaç çocuğun birinci sınıfa başlayacağı. Milli Eğitim Bakanlığı'nın verilerine göre 2 milyon 313 bin 888 çocuk otomatik olarak kaydedildi. Ancak bu çocuklar arasında okula başlamaları ailelerinin isteğine bırakılan 60-66 aylıklar ile raporla okula başlamaları ertelenebilecek olan 66 aylık ve üzerindeki çocuklar da var. Kaç ailenin çocuğunu okula göndermeyeceğine ya da rapor aldığına ilişkin sayı ise bilinmiyor. Üstelik aileler kasım ayı sonuna kadar rapor alma hakkına sahipler. Ama yetkililer bu hafta sonuna kadar okula başlayan öğrenci sayısının "sınıfa gelenlerin sayısına" göre yaklaşık olarak ortaya çıkacağını söylüyor. Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'in tahminine göre bu sayı 478 bin.
Okula başlayacak öğrenci sayısı gibi hem çocuklarını okula gönderecek aileler hem de eğitimcilerin yanıt aradığı bir başka soru da okulların ne kadarının fiziki koşullarının 5 yaşa göre düzenlenip düzenlenmediği. Ancak okulların çoğu sabah ortaokul, öğleden sonra da ilkokul olarak kullanılacağı için böyle bir düzenlemenin nasıl olacağı da belirsiz. Örneğin İstanbul'da okulların yüzde 67'si ikili eğitim yapıyor. Ders saatlerinin artırılmasıyla birlikte bu kentte sabah eğitim 07.00'de başlayacak ve 19.30'da son bulacak.
Yine Dinçer'in açıklamalarına göre derslik başına düşen öğrenci sayısı bakımından İstanbul, Ankara, İzmir ve Şanlıurfa başta olmak üzere 11 ilde sıkıntı yaşanacak. Dersliklerde öğrenci sayısı 45'in altında olmayacak. Bu iller arasında son haftalarda "prefabrik sınıf çözümlerinin" de gündeme getirildiği İstanbul en büyük sıkıntıyı yaşayan il. 2.5 milyon öğrencinin öğrenim gördüğü kentte geçen yıl derslik başına öğrenci sayısının 68 olduğu okullar vardı. Bu yıl öğrenci sayısı 150 binden fazla arttı, 372 bin oldu. Bunların 114 bini okula gitmeleri velilerinin isteğine bırakılan 60-66 aylık, 258 bini de okula gitmeleri zorunlu olan 66 ay ve üzerindeki çocuklar. İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız, "Bu öğrencilerden ne kadarının okula geleceğini şu anda kestirmek mümkün değil. Bu hafta öğrenci okula başlamalarıyla bu sayı da ortaya çıkacak" diyor.
Bugün birinci sınıflarda başlayacak "uyum programı" okulların da yeni sisteme uyumunu gösterecek.
Haftaya ise tüm okullarda yeni eğitim ve öğretim yılı başlayacak.

AÇIK LİSE UYGULAMASI
Dün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda kimlerin yararlanacağı konusunda soru işaretleri bulunan "Açık Lise" uygulamasına açıklık getirdi. Açık liseyle ilgili şikâyetler geldiğini anlatan Erdoğan "isteyen herkesin açık liseye devam edebileceğini" söyleyerek, 12 yıllık zorunlu eğitimin son bölümünde örgün eğitimin şart olmadığını belirtti. Erdoğan, "Açık lise ile ilgili 18 yaş üstü bir kayıt söz konusu değildir. Ortayı bitirdikten sonra isteyen aynı şekilde açık liseye de gidebilir. Bunun için 18 yaşın bitmesi kaydı söz konusu değildir" diye konuştu.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp