Top
Pervin Kaplan

Pervin Kaplan

pkaplan@htgazete.com.tr

09/11/2013

Öğrencinin motivasyonu için sınavlar blok olsa

LİSELERE geçişte sonuçları yerleştirme puanlarının oluşmasına yüzde 70 oranında katkı yapacak 12 sınavlı Temel Eğitime Geçiş Sistemi'nin ilk 6 sınavı 28-29 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Her gün 3'er olmak üzere öğrenciler bu dönem 6 sınava girecek. Türkçe, Matematik ve Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi, Fen ve Teknoloji, Yabancı Dil ve İnkılâp Tarihi derslerinin okullarda yapılan birer sınavı merkezi olarak gerçekleştirilecek.
Bu sınavlarda daha önce hiç yapılmamış uygulamalar olacak. Bunların başında ölçme ve değerlendirme yöntemi açısından tartışmalı olan yanlış cevabın etkisiz olması var, yanlış cevap doğruyu götürmeyecek. Sınava giremeyen öğrenciler için telafi sınavı olması da bir ilk.
Bir başka ilk ise sınavlar arasına "süre" konması, blok olarak yapılmaması. Her dersin sınavı bittiğinde öğrencilere diğer sınavlara girmeden süre verilecek. Bu süre 50 dakikaydı ama pilot uygulamalarda görüldü ki sınavlar arasındaki süre öğrencide dikkat dağınıklığı yaratıyor, konsantrasyonunu düşürüyordu. Bunun üzerine süre yeniden düzenlendi ve 20 dakika azaltılıp, 30 dakikaya düşürülmüş oldu.
Ancak birçok eğitimci sınavlar arasında az ya da çok "süre" olmasının öğrenciyi olumsuz etkileyeceğini düşünüyor. Birçok okul öğrencilerine "Sınavdan çıktığınızda birbirinizle konuşmayın, doğru yanlış tartışması yapmayın" tavsiyesinde bulunuyor. Çünkü öğrencilerin bu süre içinde birbirleriyle sınav kritiği yapacaklarını ve soruyu yanlış yapanın bunu öğrendiğinde moralinin bozularak, ikinci ve üçüncü sınavlara "üzgün" gireceğini düşünüyorlar.
Öğrencilerine bu tavsiyeyi veren okullardan birinin yöneticisi Anafen Okulları Genel Müdür Yardımcısı Yasin Yüce dün ziyaretime geldiğinde sınavlar arasında süre olmasının çekincelerini anlattı: "Sınavdan çıktıkları anda bu çocuklar aradaki sürede sınav kritiği yapacaklar. Bu sürede soruyu yanlış cevapladığı ortaya çıkan öğrencilerin morali bozulacak. Bir sonraki sınava bu moral bozukluğu ve yanlış yapma korkusuyla girecekler. Bu durum da onların motivasyonlarını ve konsantrasyonlarını olumsuz etkileyecek. Öğrencilerimize sıkı sıkı sınavdan çıkınca birbirleriyle konuşmamalarını söylüyoruz. Ama bunlar çocuk mutlaka konuşacaklar. Sınavların blok yapılması daha doğru olur" diyor.
Bu görüşü yalnızca Yüce paylaşmıyor. Birçok eğitimci de sınavlar arasınadki sürede öğrencilerin sorularla ilgili birbirlerine yorum yapacaklarını düşünüyor.
Bu sınavlarda her soruyu cevaplaması için öğrenciye 2 dakikalık bir süre veriliyor. SBS'de bu süre 1.2 dakikaydı ve öğrencilere 100 soru yöneltiliyordu. Aynı günde yapılacak 3 sınavda toplam 60 soru olacak. Milli Eğitim Bakanlığı öğrencileri en iyi tanıyan öğretmenlerini dikkate alarak sınavlar arasında "mola"yı en azından sonraki sınavlarda değerlendirecektir diye düşünüyorum. Çünkü pilot uygulama da sorunları gördüler.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp