Top
Pervin Kaplan

Pervin Kaplan

pkaplan@htgazete.com.tr

09/04/2016

Çocuğunuz gelecekte ne kadar başarılı olacak?

 

Geçtiğimiz günlerde dünyanın en zeki insanları arasında sayılan ünlü fizikçi ve fütürist Prof. Dr. Michio Kaku ile Türk Eğitim Derneği’nin (TED) eğitim konferansında konuşma fırsatı bulduk. Geleceğin eğitim sisteminin nasıl şekilleneceğini anlatan Kaku’nun zekâ ile ilgili söyledikleri dikkat çekiciydi. Kaku’ya göre zekânın IQ ile ilgisi yok. Zekâ geleceği görmek ve geleceği tasarlayabilmek. Başarılı ve zeki insanlar “bugün” ya da “yarın” için değil, gelecek için planlar yapar. Buna karşılık daha az zekiler “şu an ne yapabilirim?” diyerek kısa vadeli düşünür.

Kaku, çocukların gelecekte başarılı olup olmayacağını anlamak için bir psikoloji testinin kullanıldığını anlatıyor. Gelin bu testin ne olduğuna bakalım:

Adı Marshmallow Testi. “Şekerleme Testi” ya da “zevki erteleme becerisi” olarak da tanımlanıyor. Bu testte çocuklar bir odaya alınıyor ve önlerine bir şeker ya da lokum konuyor. “Şimdi bir tane şeker mi istersin, yoksa 2 saat sonra 2 tane mi?” diye soruluyor. Sonra çocuk odada “şeker” ile 15-20 dakika yalnız bırakılıyor. Video çekimlerinde de gözleneceği gibi kimi çocuklar daha gözetmen yanından çıkmadan şekeri yemeğe başlıyor. Bazıları şeker ile baş başa kaldığında kokluyor, parmağını şekere sürüp, ağzına götürüp, tadına bakıyor. Kimi yememek için odanın içinde dolanıyor, kimi şarkı söylüyor, kimi dans ediyor, kimi şekeri görmemek için gözlerini kapatıyor. Süreyi şekeri yemeden başarı ile tamamlayanlara ödül olarak ikinci bir şeker daha veriliyor ve bu çocuklar bekleyerek, tek şeker yerine iki şeker yemiş oluyor.

1970’li yılların başında Colorado, Harvard, Stanford ve Columbia üniversitelerinde akademisyenlik yapan Walter Mischel bu testi okul öncesi çocuklara uygulamaya başlıyor. Amaç çocukların ne kadar kendilerini kontrol edebildikleri ve hazzı erteleyerek daha çok arzu edilen için bekleme becerilerini ölçmek.

İşte Kaku bu testten başarı ile geçen çocukların yaşamları incelendiğinde daha başarılı olduklarının görüldüğünü söylüyor. O yüzden de “şimdi” diyenlerin ve bu şekilde hareket edenlerin kısa vadeli düşünenler olduğunu vurgulayan Kaku, bu kişilerin başarılı olamayacaklarının görüldüğünü belirtiyor. Kaku’ya göre “şeker” testinde olduğu gibi başarılı olacaklar “Şimdi ne elde edebilirimi değil” uzun vadeli düşünenler olacak.

Üniversite sınavlarının ikinci aşaması olan Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) için karar veremeyen adaylara da Kaku’nun “Gelecekte üniversite diplomaları daha önemli olacak. Diploması olmayanların alacakları maaş için bir tavan olacak ve bunu aşamayacaklar” sözlerine dikkat çekmek isterim. Bu yüzden LYS’lere başvurun.

 

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp