Top
Pervin Kaplan

Pervin Kaplan

pkaplan@htgazete.com.tr

08/05/2014

Özel, devletle aynı listeye girmeyecek

BU yıl liselere geçişte ilk kez uygulanacak sistemle öğrenciler devlet ile yabancı ve Türk özel okullarına yerleşecekler. Ancak iki okul türü de farklı yerleştirme puanları kullanacak.
Anadolu ve fen liseleri başta olmak üzere merkezi sınavla öğrenci alan okulların yerleşme puanlarına Türkçe, Matematik, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Fen ve Teknoloji, TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile Yabancı Dil olmak üzere 6 dersten girdikleri 12 sınavın sonuçları yüzde 70 etki yapacak. Bu sınav 700 tam puan üzerinden değerlendirilecek. Öğrencilerin 100 üzerinden değerlendirilen 3 yıllık Yılsonu Başarı Puanları’nın (YBP) katkısı ise yüzde 30. Bu iki puan toplanıp ikiye bölünecek ve yerleştirme puanı 500 tam puan üzerinden hesaplanacak.
Öğrencilerden alınacak tercih listesine göre bu okullara puan üstünlüğü esasına göre yerleştirme yapılacak.
Aralarında Fransız, İtalyan, Alman, Amerikan, Avusturya liselerinin yer aldığı yabancı liseler ile Türk özel okullarına yerleştirme puanı hesaplanırken ise Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji olmak üzere 3 dersin sınav sonuçları dikkate alınacak. Bu derslerin ilk sınavları yüzde 30, ikinci sınavları yüzde 70 etkili olacak. Yerleştirme puanının oluşmasında 8. sınıf YBP yüzde 12.5 oranında katkı yapacak. Bu okullara yerleştirme puanı ise 800 üzerinden hesaplanacak. Bu okullar için tercih listesi hazırlanmayacak. Okullar taban puan açıklayacak, önkayıt, kesin kayıt yöntemiyle öğrenci alacaklar. Şimdi bir tartışma başladı: Devlet ve özel liseleri aynı tercih listesine koyalım ve yerleştirmeyi merkezi yapalım.
Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği Eşbaşkanı Cem Gülan, “Devletin ücretsiz okullarının boş kalmasından özel okulları sorumlu tutmayı anlamak mümkün değil” derken, ikinci Eşbaşkan Yusuf Tavukçuoğlu, “Aynı tercih listesinde olmayacağız. Yerleştirmelerimizi kendimiz yapacağımıza ilişkin söz verildi, biz de okullarımıza hangi puan hesaplamasıyla ve nasıl öğrenci alacağımızı kamuoyuna açıkladık ve açıkladığımız şekilde öğrenci alacağız” diyor.
Geçen yıl Anadolu ve fen liselerinde 50 bin kontenjan boş kaldı. Aralarında 25 boş kontenjanın olduğu Kabataş Erkek Lisesi gibi en yüksek puanla öğrenci alan okullar bile var. Defalarca bu köşeden yerleştirme sisteminin “yedek öğrenci kontenjanının yetersizliği” başta olmak üzere hatalı olduğunu ve bu sistemin boş kontenjan yaratacağını tekrarladık. Şimdi Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri, boş kontenjanların tek sorumlusu olarak özel okulları göstererek sorumluluğu üzerlerinden atmak yerine hatalı yerleştirme sistemini düzeltecek formül üretmeyi düşünsün. Bunu yaparken de özel ve devlet okullarına yapılan “çifte kayıtları” nasıl engelleyeceklerini bulsun.
Böylece hem ülke kaynakları boşa harcanmamış olur hem de puanı tuttuğu, boş kontenjan kaldığı halde bu okullara gidemeyen öğrenciler mağdur edilmez.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp