Top
Pervin Kaplan

Pervin Kaplan

pkaplan@htgazete.com.tr

06/01/2014

Ücretli öğretmenle eğitimde kalite olur mu?

GÜNLERDİR öğretmen adaylarından yağmur gibi mesaj yağıyor. 300 binin üzerinde atama bekleyen öğretmen olduğunu söyleyerek önümüzdeki ay yapılacak öğretmen atamasının 10 bin ile sınırlı kalmamasını, sayının artırılmasını istiyorlar. Bir başka tepkileri de öğretmen açığının ücretli öğretmenle kapatılmasına son verilmesi.
Türk Eğitim-Sen İstanbul İl Başkanlığı'nın yaptığı araştırma ise hem öğretmen açığını ortaya koyuyor hem de öğretmen adaylarının da vurguladığı gibi ücretli öğretmenliğin açığı kapatmada yaygın biçimde kullanıldığını, kadrolu öğretmene alternatif durumuna getirildiğini gösteriyor.
Sendika Türkiye'de ücretli öğretmenlerin sayısını ve öğretmen açığını saptamak için 81 ilin valiliğinden bilgi istedi. 13 ilin valiliği bu talebe yanıt vermedi. Gelen bilgilere göre 68 ilde ücretli öğretmen sayısı 55 bin 987. Bu öğretmenlerin 23 bin 117'si eğitim fakültesi mezunu. 23 bin 248'i lisans, 9 bin 622'si önlisans yani iki yıllık meslek yüksekokulu mezunu.
Sınıf ve branş öğretmeni olarak derse girenler arasında arıcılık, aşçılık, kuaförlük mezunları bile var. Yani aralarında Milli Eğitim Kanunu'nda "bir uzmanlık mesleği" olarak tanımlanan öğretmenlikle yakından uzaktan ilgisi olmayanlar bile bulunuyor. Hatta Şırnak'ta önlisans mezunu öğretmen sayısı eğitim fakültesinden mezun olanlardan daha fazla.
Üstelik özel uzmanlık gerektiren zihinsel, görme, işitme engelliler sınıf öğretmeni olarak da önlisans mezunları görevlendiriliyor. Örneğin bunların sayısı İstanbul'da 616. Oysa bu alanlarda eğitim verecek öğretmenlerin özel yetişmiş olması gerekiyor.
Yine branş öğretmeni olarak da iki yıllık meslek yüksekokulu mezunlarının görevlendirildiği dikkat çekiyor. Yine bu sayı İstanbul'da bin 59.
Ücretli öğretmende rekor 11 bin 839 ile İstanbul'da. 15 ilde de ücretli öğretmenlerin sayısı 2 bin 912 ile bin 35 arasında değişiyor.
Araştırmayı gerçekleştiren Türk Eğitim-Sen'in İstanbul İl Başkanı Hanefi Bostan ücretli öğretmen istihdamının okullarda verim ve kalitenin düşmesine yol açtığını söylüyor: "Ücretli öğretmenlik adeta kadrolular yerine istihdam edilmeye başlandı. 68 ilde 55 bin 987 ücretli öğretmenin görev yapması büyük utançtır. Bu ülke kadrolu öğretmen istihdam edebilecek kapasitede ve güçtedir. Kadrolu istihdam modeli var iken öğretmenleri güvencesiz, aylık 600-700 TL'ye mahkûm ederek çalıştırmak hak ve hukuk ile bağdaşmıyor."
Bu arada yapılan çalışma Türkiye'nin öğretmen açığını da ortaya koyuyor. 68 ilden gelen verilere göre norm kadro ihtiyacı yani okullarda olması gereken öğretmen sayısı 93 bin 752. Bu sayıya, verilerini paylaşmayan 13 il de eklendiğinde öğretmen açığının 100 binlerin üzerinde olduğu ortaya çıkıyor.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp