Top
Pervin Kaplan

Pervin Kaplan

pkaplan@htgazete.com.tr

04/09/2012

Eğitim sistemi bu kez SBS ile değişiyor

DÜN Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'i dinlerken bir başka televizyon kanalında da Müsteşarı Emin Zararsız, Seviye Belirleme Sınavı'nın (SBS) bu yıl haziran ayında son kez yapılacağını ardından da sonuçları Anadolu ve fen liselerine yerleştirmelerde kullanılan bu sınavın kaldırılacağını açıklıyordu. Zararsız, "Yarışma ve sıralamaya dayalı bu sistemin yerine bilgi ölçen ve bu ölçüme göre yerleştirmelerin yapılacağını" söylerken henüz "kurgulanma" aşamasında oldukları liselere geçiş sistemini kamuoyuna duyuracaklarını açıkladı.
Bu yarış belli Anadolu ve fen liseleri için yapıldığına göre bu liselere yerleştirmelerin "bir seçme ve eleme" sistemi olmadan nasıl olacağını merak ettim. Eğer okul notları dikkate alınarak bir yerleştirme yapılması planlanıyorsa Milli Eğitim Bakanlığı'na önce okullarda notların ne kadar adil olduğunu araştırmasını öneririm. Yıllardır yabancı ve özel liselerin neden okul notlarını dikkate almadan yalnızca SBS puanına göre öğrenci aldıklarını da Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği Başkanı Cem Gülan anlatacaktır.

SINIF ÖĞRETMENLERİ MAĞDUR
Her zaman en fazla kadronun ayrıldığı sınıf öğretmenleri 40 bin öğretmen atamasında ayrılan 341 kadroyla "en şanssız" grup. Çünkü yeni eğitim sistemi onları "fazlalık" yaptı. Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer de 33 binin üzerindeki norm kadro fazlası öğretmen olduğunu açıklarken, bunlar arasında sınıf öğretmenlerinin sayısının 17 bini aştığını anlattı. Oysa 17 bin öğretmenin görevlendirildiği Şubat 2012'de 4 bin 931, Ağustos 2011 'de ise 2 bin 464 sınıf öğretmeni atanmıştı.
Sınıf öğretmenlerinin mağduriyeti yalnızca atamalara yansımadı. Öğretmenler eş durumu nedeniyle yer değiştirmelerde yaşadıkları sıkıntıları günlerdir anlatıyor. Birçok ilde norm kadro fazlası oluştuğu için 71 il atamalara kapalı. Eğitim sistemi değiştiği için öğretmenlerin fedakârlık yapması isteniyor. Ancak Doğu illerinden birinde görev yapan ve Uşak'ta eşinin yanına gitmek isteyen öğretmene "Sen olduğun yerde kal. Uşak'taki eş Doğu'ya gitsin" yanıtı da "fedakârlığa katılımın" ölçüleri mi olacak?

AÇIK LİSE SORUSU
Bakan Dinçer, eski sistemde olduğu gibi iki yıl sınıf tekrarlayanlarla yaşları yüzünden 12 yıllık zorunlu eğitimin dışındakilerin gideceğini söyledi. O zaman Dinçer'in imzasını taşıyan "Yeni düzenleme ile ortaokulu tamamlayanlar veya liseye devam edenler isterlerse zorunlu eğitimlerini yaygın lise öğretiminde (açık lise) tamamlayabileceklerdir" cümlesi tüm okul müdürlerine gönderilen kitapçıklardan çıkarılmalı.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp